Dostupni linkovi

Kosovo zasebno i na Facebooku: Otvorene nove poslovne mogućnosti


Autor Gresa Kraja, preveo Fatmir Aliu

Preko 200.000 korisnika Facebooka sa Kosova je promenilo svoju lokaciju u proslednjih 24 časa, od kad je ova društvena mreža prepoznala Kosovo kao posebnu državu, kaže za RSE zamjenik ministra inostranih poslova Petrit Selimi, koji predvodi inicijativu vlade Kosova za digitalnu diplomaciju.

Facebook od utorka definiše Kosovo kao posebnu lokaciju, odnosno državu, za koju je do juče pisalo da je deo Srbije (Kosovo/Serbia), ili Albanije (Kosovo/Albania).

Dvadesetdvogodišnja Besa Hoxha već duže vreme namerava da otvori svoj biznis i počne sa prodajom odeće koju je kreirala.

Kao student mode i dizajna, misli da njen koncept o modi može da premaši granice Kosova, ali nema novca da bi pokrenula svoju proizvodnu liniju i brend.

No od utorka je, kaže, promenila mišljenje jer je čula da je Facebook prepoznao Kosovo kao posebnu lokaciju i sada namerava da otpočne sa promocijom kako bi ušla na tržište.

"Sada mi je lakše da ciljam specifičnu grupu kojoj hoću da se obratim, pošto je Kosovo prepoznato kao lokacija na Facebooku, tako da mogu da promovišem lakše svoje haljine“, kaže Besa.

Facebook je najveća društvena mreža na svetu, sa 1,5 miliardom aktivnih korisnika. Razni globalni brendovi reklamiraju svoje proizvode preko te mreže, iako je promocija preko Facebooka maltene besplatna.

Zamenik ministra inostranih poslova Petrit Selimi smatra da će odluka ove društvene mreže da Kosovo definiše kao zasebnu državu doneti niz beneficija za kosovske kompanije.

Facebook je danas i glavni aparat za reklamiranje i promociju biznisa. Činjenica je da smo do sada bili nejednaki. Kosovari su ili bili u sastavu Albanije ili Srbije, tako da nismo nikad znali kakvo nam je tržište, tako da nijedna strana kompanija nije mogla reklamirati samo za Kosovo ili samo kosovske proizvode“, kaže Selimi za RSE.

Kosovska vlada je svesna da priznanje koje je od Facebooka dobilo Kosovo nije političko, ali smatra da je efekata bilo.

Koliko sam ja upoznat, posle komunikacije sa Facebookom, samo u poslednja 24 časa više od 200.000 korisnika (sa Kosova) je promenilo svoju lokaciju, tako da se vest brzo proširila. Siguran sam da će se za šest meseci, ili godinu dana, Kosovari i kosovske kompanije inkorporirati Facebook u svoje marketinške kampanje“, smatra Petrit Selimi.

Zamenik ministra inostranih poslova, koji vodi i kampanju digitalne promocije, kaže da će se sa ovom novom realnošću i marketinško tržište Kosova biti bolje definisano.

Da je ovo tržište do sada bilo ograničeno slaže se i ekonomista Naim Gashi.

"Veća privrženost marketingu, i preko socijalnih mreža kaošto su Facebook, Twitter i ostali, stvara veće mogućnosti za kosovske firme. Mi smo svi svesni da marketing košta, ali promocija preko društvenih mreža je jednaka nuli“, smatra Naim Gashi.

Inicijativa digitalne diplomacije Kosova je do sada uspela da definiše Kosovo kao posebnu lokaciju, osim Facebooka, i na Twitteru i LinkedInu. Sledeći korak vlade u Prištini je Google, i naziv internet domene „.ks“ ili „.ko“.
XS
SM
MD
LG