Dostupni linkovi

Kosovo: Zabrinutost zbog štetnosti uvezene hrane


Brašno, ilustracija
Na osnovu istrage Centra za strateška i socijalna istraživanja, brašno i žitarica koja se uvozi iz Srbije, te šampon Kosili, kao i paradajz bez semenki, smatraju se sumnjivim proizvodima na kosovskom tržištu koji mogu biti štetni po zdravlje građana.

Ova organizacija koja je analizirala tržišno stanje, kvalitet prehrane, zakonsku osnovu proizvodnje, te uvoz i kontrolu, saopštila je da je situacija zabrinjavajuća kada je u pitanju bezbednost hrane.

Izvršni direktor Centra za strateška i socijalna istraživanja, Ibrahim Rexhepi, navodi da nedostatak laboratorija za testiranje proizvoda utiče na efektivne aktivnosti nadgledanja tržišta.

“Na osnovu izveštaja Nacionalnog zdravstvenog instituta testirano je 4062 uzoraka hrane, od čega 3.79 posto te hrane ne odgovaraju normama potrošnje”, kazao je on.

Na Kosovu je već zabranjena prodaja šampona Kosili zato što se, sumnja se, sadrži kancerogene materije, a što su konstatovale makedonske vlasti.

Početkom meseca je zaustavljena i prodaja žitarica iz Srbije zbog sumnje da su zagađene.

Nevladina organizacija “Potrošač” saopštila je i da je paradajz bez semenki štetan po zdravlje, a do takvog zaključka je došlo nakon pada njegove cene.

Agencija za prehranu i veterinu glavna je na Kosovu za kontrolu hrane, a njen direktor, Valdet Gjinovci, kaže da je kosovski zakon haromnizovan sa evropskim, te dodaje da je agencija u svim slučajevima, kada je naišla na sumnjive proizvode, poduzela mere.

“Zahvaljujući kontroli i povećanim merama, uspeli smo sačuvati javno zdravstvo već nekoliko godina za redom i nismo imali trovanja kao posledica sumnjivih prehrambenih proizvoda. Nismo imali takve proizvode na našem tržistu”, kazao je Gjinovci.

Istraživanje Centra za strateška i socijalna istraživanja, međutim, potvrđuje da uništavanje rizičnih konfiskovanih proizvoda predstavlja izazov zbog nepotpunog zakonskog okvira.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG