Dostupni linkovi

Razmatra se učešće predsednice suda iz Mitrovice na sastanku sa Vučićem 


Vrhovni sud Kosova (arhivska fotografija)
Vrhovni sud Kosova (arhivska fotografija)

Predsednik Vrhovnog suda Kosova Enver Peci obavestio je Sudski savet Kosova (SSK) da se razmatra učešće Ljiljane Stevanović, predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan 22. marta u Beogradu.

Ovo je saopšteno iz Sudskog saveta Kosova u sredu, 23. marta.

Peci je, kao predsednik Vrhovnoh suda, nadležan za sve predsednike kosovskih sudova.

Ranije je kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu), na konferenciji za novinare rekla da žali što je Stevanović učestvovala na jednom takvom sastanku i pozvala Sudski savet Kosova da preduzme mere u tom slučaju.

"Sudije i predsednici sudova na Kosovu moraju da se ponašaju u skladu sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom. Svako učešće na takvom sastanku narušava takav integritet", rekla je Hadžiu.

Na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) za razgovor o ovoj temi, Stevanović je kratko odgovorila da "nema vremena".

Politički i institucionalni predstavnici kosovskih Srba su se 22. marta u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom od njega zatražili dozvolu da napuste kosovske institucije, zbog toga što kosovske vlasti ne dozvoljavaju održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Ipak, na kraju je odlučeno da se iz kosovskih institucija za sada ne istupa, a da će u petak biti održani protesti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je pozvao pripadnike srpske zajednice da ne učestvuju na tim protestima.

Srbi sa Kosova će na izborima 3. aprila najverovatnije glasati u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG