Dostupni linkovi

Ko na Kosovu plaća, a ko odvrće slavine?


Preko 12 miliona evra je vrednost računa za utrošenu neplaćenu vodu na severu Kosova, od završetka rata 1999. godine
Preko 12 miliona evra je vrednost računa za utrošenu neplaćenu vodu na severu Kosova, od završetka rata 1999. godine

Saradnja na tekstu: Nadie Ahmeti

U severnim srpskim opštinama na Kosovu Zvečan i Severna Mitrovica osim što većina građana ne plaća struju, oni ne plaćaju ni vodu. U regionalnoj kompaniji Vodovod Mitrovica kažu da je nagomilani dug 12 miliona evra, dok srpska strana na severu, ne poriče dugovanja, ali kaže da nema govora o toj cifri, te da je potrošnja manja, nego što navode u mitrovačkoj fabrici vode.

Da ne plaćaju vodu, pored nadležnih organa, potvrđuju i sami građani.

'Niko ne plaća vodu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Preko 12 miliona evra je vrednost računa za utrošenu neplaćenu vodu na severu Kosova, od završetka rata 1999. godine.

Inače, regionalna kompanija Vodovod Mitrovica jedina je licencirana kompanija i snabdeva ceo region Mitrovice vodom, uključujući i opštine Severna Mitrovica i Zvečan. Opštine Zubin Potok i Leposavić imaju sopstveni sistem za vodosnabdevanje.

Izvršni šef ove kompanije, Sami Miftari, navodi da sever troši oko 40 odsto vode, dok se fakturisanje izvršava najnižom cenom, nižom nego što je to slučaj u Južnoj Mitrovici.

Neplaćanje računa otežalo je finansijsko stanje kompanije, a tako je dovelo u rizik i plate radnicima, dodaje on.

"S vremena na vreme Vlada Kosova je pomagala subvencijama za vodu koju distribuiramo na severu, ali ove godine nije bilo interesovanja. Severna Mitrovica i Zvečan primaju platu iz budžeta Kosova, kao i svaka druga opština, ali do sada ni jedan cent nije uplaćen na račun vodovoda", kaže Miftari.

On dodaje i da se severu u nekoliko navrata prekinulo snabdevanje pijaćom vodom, a da je u takvim slučajevima reagovala međunarodna zajednica, ali i Vlada Kosova.

"Prošle godine smo šest puta prekinuli snabdevanje vodom, ali su predstavnici severa odmah zvali Beograd ili Brisel. Nakon toga Brisel je pozvao Prištinu i tako je onda vlada u nekoliko slučajeva izvršila uplate", dodaje Miftari.

Što se dugovanja tiče, direktor Vodovoda u Severnoj Mitrovici Miodrag Ralić kaže da se u ciframa preteruje, i da se paušalno govori o dugovanjima.

“Severna Mitrovica je jedna petina grada, u odnosu na južni deo. Ne može da jedna petina troši 40 posto vode, jer je 20 posto teritorije, a broj stanovnika još manji nego na južnoj strani, znači manje od jedne petine. Ima ih mnogo više tamo, prema tome, nemoguće. Cenu niko i ne zna koju oni stavljaju. Nas ima manje od jedne petine, a trošimo 40 odsto? Nema šanse 40 odsto vode da trošimo, to ne dolazi u obzir”, izričit je Ralić.

Osim što sever ne plaća vodu, većina građana ne podmiruje ni račune za struju, a ukupan dug je oko osam miliona evra
Osim što sever ne plaća vodu, većina građana ne podmiruje ni račune za struju, a ukupan dug je oko osam miliona evra

Ralić kaže da su merenjima utvrdili da se na severu troši 139 litara u sekundi, a da je kapacitet fabrike 650 litara. Tokom leta, nema ni toliko, navodi on, dodajući da nema kontakt sa nadležnima u kompaniji Vodovod Mitrovica, te da se za sve probleme obraća gradonačelniku Goranu Rakiću.

Kaže da je veliki problem nestabilno vodonabdevanje i očekuje da se postigne dogovor između lokalnih i centralnih institucija oko normalizacije.

Osim vode, građani severa Kosova od 1999. godine ne plaćaju ni struju. Ali zato njihove račune plaćaju drugi. Samo tokom 2016. godine, vrednost nefakturisane električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu iznosila je oko osam miliona evra, što su platili građani drugih delova Kosova, kažu nadležni.

Na neplaćanje je, objašnjavaju nadležni, uticala i činjenica da je kosovskim vlastima dugo godina bio onemogućen pristup severnim opštinama.

Bljerim Grdžaliju, predsednik Borda direktora u regionalnom vodovodu 'Mitrovica' izjavio je za Radio Slobodna Evropa da mesečna potrošnja vode na severu iznosi oko 40 hiljada evra, odnosno, oko 480 hiljada godišnje.

"Oni ne plaćaju ništa, njihove račune pokriva vlada Kosova koja s vremena na vreme subvencioniše našu kompaniju", navodi on.

Bivši direktor Vodovoda u periodu od 1990. do 2013 godine Vladimir Rakić kaže da je ova tema ozbiljna i da bi o tome trebalo duže da se razgovara. Na pitanje da prokomentariše neplaćanje vode i nagomilani dug on navodi:

“Glavno pitanje koje bih postavio je šta se dešava sa fabrikom vode u Šipolju, čija je i ko je napravio, i da li je izvršen deobni bilans te fabrike? Da vidimo čija je i koliko ta fabrika, jer ona nije samo njihova već i naša. Kad raščistimo to pitanje, onda da vidimo, da oni plate neku rentu zato što koriste naš deo, ili ako mi treba da plaćamo sutra nešto, da plaćamo samo radnu snagu koja je tu i ništa drugo.”

Ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova koja je u tehničkom mandatu Ivan Todosijević rekao je za RSE da se intenzivno vode razgovori sa Evropskom unijom, predstavnicima ambasade SAD-a na Kosovu kako regionalna kompanija Vodovod Mitrovica ne bi ostala bez struje.

Kako navodi, KEK (Kosovska elektroenergetska korporacija) preti da će da ih isključi iz sistema zbog dugovanja od 192.000 evra. Ministarstvo se maksimalno zalaže u tom pravcu, i iznašlo je rešenje da taj račun bude i plaćen početkom jula, kako bi fabrika nesmetano radila, rekao je on, navodeći da je to sada prioritet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG