Dostupni linkovi

Kosovo: Vlasti sigurne u ukidanje viza ove godine


Zvaničnici Vlade Kosova odgovorni za evropske integracije sigurni su da će tokom ove godine Kosovari moći slobodno da se kreću u zemlje Šengena. Poznavaoci evropskih prilika, međutim, navode da ovo obećanje traje od 2010, ali da niko nije mogao tačno da kaže kada će građani Kosova uživati tako nešto.

Ministar evropskih inegracija Bekim Čolaku tvrdi da i dalje stoji iza svojih prošlogodišnjih izjava da će građani Kosova ove godine moći slobodno da putuju po Evropi, iako je tačan datum još uvek nepoznat.

"To ne zavisi od Vlade Republike Kosova. Bio bih najsretniji čovek kada bi mogao građanima dati tačan datum, ali nisam u takvoj poziciji. Sve je na Evropskoj komisiji i državama članicama koje trebaju da usvoje jednu takvu preporuku kada im komisija bude prosledila. Dakle, radi se o proceduri koja je van naših kompetencija“, kazao je on.

S druge strane, Šenol Muharemi, dobar poznavaoc evropskih integracija, tvrdi da kosovski zvaničnici nisu dovoljno radili na ispunjavanju kriterijuma Evropske komisije, a naročito nisu bili iskreni sa rokovima. Rad Ministarstva evropskih integracija bio je ozbiljan, ali ne i ostalih resora, dodaje.

"Ostali akteri u Vladi, ali i van nje, učinili su ovaj proces složeniji i teži. Bilo da se, na primer, radi o organizovanom kriminalu, o pravosuđu ili o instituciji Ombudsmena, odnosno o objektu koji je trebao da se obezbedi ovoj instituciji. Bio je to složen proces kako bi se on ispunio u roku, kao što su to učinile zemlje regiona, za manje od dve godine“, kaže Muharemi.

U svakom slučaju, Čolaku tvrdi da je, na osnovu indikacija iz Evropske komisije, Kosovo ispunilo zadate uslove, uključujući i poslednjih osam koji su bili potrebni za dobijanje preporuke.

"U slučaju Kosova, jedna stvar je sigurna, a to je da kada god budemo dobili tu preporuku, ona će biti bazirana na zasluzi“, navodi on.

Muharemi smatra da do toga može doći u naredna dva-tri meseca.

"Od trenutka kada se dobije pozitivna preporuka, potreban je još jedan rok koji predviđa usklađivanje pravilnika EU oko toga koje su te zemlje ’bele liste’ u koje možemo putovati. Taj proces može da traje od tri do šest meseci, tako da naši građani bi eventualno mogli da se nadaju slobodnom kretanju krajem godine“, kaže Muharemi.

Inače, ministar Čolaku se u sredu u Strazburu sastao sa komesarom za proširenje Johanes Hanom, koji je, po rečima Čolakua, zadovoljan postignutim napretkom po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani i dalje čekaju na red za vize kako bi se mogli slobodno kretati u zemljama EU. Dobijanje vize nipošto nije ni lak, a ni jeftin proces.

XS
SM
MD
LG