Dostupni linkovi

Kosovo proglasilo vlasništvo nad imovinom SFRJ


U odluci od 1. marta navodi se da tu spadaju državna, administrativna, vojna te imovina društveno-političkih organizacija (na fotografiji Priština)
U odluci od 1. marta navodi se da tu spadaju državna, administrativna, vojna te imovina društveno-političkih organizacija (na fotografiji Priština)

Amra Zejneli i Arton Konushevci

Povodom najave srpskih zvaničnika da će tražiti poništenje odluke Vlade Kosova o vlasništvu nad imovinom SFRJ na Kosovu, kosovska ministarka pravde Durata Hodža za RSE kaže "da na Kosovu odlučuje Vlada Kosova na osnovu svojih zakona, a o imovini se ne može pregovarati sa Srbijom u Briselu".

"Za imovinu na teritoriji Republike Kosova imamo potpunu nezavisnost, suverenitet i o tome nema potrebe da vodimo razgovore sa bilo kim. Radi se o pitanju o kojem, kao država, sami odlučujemo, kao što je to bio slučaj sa bivšim republikama Jugoslavije", ističe Hodža.

Vlada Kosova je donela odluku da Republika Kosovo postane vlasnik nepokretne imovine koja je registrovana pod imenom SFRJ, odnosno Republike Jugoslavije, te Srbije i Autonomne pokrajine Kosova, objavljeno je danas u medijima.

U odluci od 1. marta navodi se da tu spadaju državna, administrativna, vojna te imovina društveno-političkih organizacija. Kosovskoj katastarskoj agenciji naloženo je da odmah izvrši registraciju tih imovinskih prava.

Vlada Kosova je takvu odluku donela na osnovu Ustava, Deklaracije o nezavisnosti, te Pravilnika međunarodnih prava o državnoj sukcesiji državne imovine.

Inicijativu za to je pokrenuo zamenik kosovskog premijera Ramiz Keljmendi koji kaže da je ovaj proces trebao da se reši onog dana kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Za Radio Slobodna Evropa Keljmendi kaže da je to uradio zato što su se mnoge opštine na Kosovu suočavale s problemom razvoja zemljišnih površina za ekonomsku namenu, jer su određene parcele bile i dalje u vlasništvu Vojske Jugoslavije.

Ovakva odluka doprineće ekonomskom i socijalno-kulturnom razvoju: Ramiz Keljmendi
Ovakva odluka doprineće ekonomskom i socijalno-kulturnom razvoju: Ramiz Keljmendi


"U konsultacijama sa savetnicima premijera, utvrđeno je da po službenoj dužnosti, i po zakonu i Ustavu Republike Kosova, te parcele automatski po proglašenju nezavisnosti prelaze u vlasništvo Republike Kosovo. To je sada odluka Vlade koja je stupila na snagu. Dakle, dobijena je saglasnost od pravne službe da po Ustavu Kosova sva vlasništva Vojske Jugoslavije prelaze u vlasništvo države Kosovo", kaže on.

Među objektima koji su pripadali Vojsci Jugoslavije je i objekat u kojem je smešteno Minsitarstvo inostranih poslova Kosova.

Ovakva odluka doprineće ekonomskom i socijalno-kulturnom razvoju, smatra Keljmendi.

"Ima određenih parcela gde se može razviti privreda, a ovo pitanje je bilo velika smetnja jer nije mogla da se dobije saglasnost za teritorije. Ovo će pomoći i razvoju sporta jer, na primer, jedan deo površine gde se gradi novi stadion je takođe bio u vlasništvu Vojske Jugoslavije. Najpre nismo mogli da dobijemo određene kredite, jer ono nije bilo u vlasništvu države Kosova, a sada jeste i sada možemo dobiti kredit za to", kazao je on.

Lokaciju gde se gradi novi stadion u blizini Prištine juče je posetio premijer Kosova Isa Mustafa, a o ovome se razmatralo i u Vladi Kosova, gde su inače predstavnici i manjinskih zajednica.

Predstavnici Srba, koji su se usprotivili ovakvoj odluci, već duže vreme bojkotuju rad kosovskih institucija zbog nezadovoljstva Zakonom o Trepči.

"Politički i ekonomski život teče dalje. Žalosno je što nisu bili prisutni kako bi mogli da vode raspravu o ovoj odluci, ali mi moramo da sprovodimo odluke i ustavne obaveze", kazao je Keljmendi, pozivajući srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije.

Ova odluka Vlade Kosova naterala je direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića da se u sredu sastane sa srpskim predstavnicima na Kosovu.

Đurić je nakon sastanka rekao da će se od Vlade Srbije zatražiti da poništi tu odluku Vlade Kosova, kao što je bilo u slučaju Trepče, kako bi se sprečilo nastupanje "pravnih i svi drugih štetnih posledica po ljude i imovinu na Kosovu".

Reč je, kazao je Đurić, o kolosalnoj pljački i otimačini, te dodao da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić obavešten o ovome.

"Smatram da je neophodno da se međunarodna zajednica konkretno, odlučno i jasno oglasi po pitanju ovog kriminalnog akta i kriminalne odluke, kao što su to učinili u slučaju nastojanja da se formira na teritoriji naše južne pokrajine, tzv. vojska", kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, radi se o zemljištu koje iznosi 29 posto ukupnog zemljišta Kosova koje je obuhvaćeno ovom odlukom, više od milion kvadratnih metara službenih, stambenih i poslovnih zgrada, te brojna preduzeća i odmarališta.

"Nemamo pravo i nećemo da dignemo ruke od onoga što su stvarale generacije naših očeva i dedova. I svi oni koji misle da ćemo odustati od ove borbe, želim samo da ih podsetim na našu srpsku upornost, inat i tvrdoglavost, te našu nacionalnu izreku 'oteto prokleto' ", zaključio je Đurić.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović naveo je da je odluka doneta bez konsultacije kosovskih Srba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG