Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija bez većine za Specijalni sud?


Skupština Kosova ni ove nedelje neće formirati Specijalni sud za ratne zločine. To pitanje je bilo na dnevnom redu sednice u petak, ali je većinom glasova odlučeno da se odloži "za neki drugi dan", dok se jedan deo dokumentacije u vezi formiranja ovog suda preciznije prevede sa engleskog na albanski jezik. O Zakonu o Specijalnom sudu Kosovo pregovara sa EU. Ovaj zakon bi trebao da se usvoji nakon usvajanja ustavnih amandmana koji bi otvorili put formiranju Specijalnog suda.

Predsedništvo Skupštine Kosova na sastanku u ponedeljak nije uvrstilo tačku razmatranja ustavnih amandmana u dnevni red sednice Skupštine za četvrtak.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, kazao je nakon sastanka da Vlada Kosova još uvek nije prosledila Predsedništvu Skupštine Nacrt zakona o Specijalnom sudu.

"Cilj je da se istog dana izglasaju i ustavni amandmani koji se tiču formiranja posebnih komora Specijalnog Suda, i Nacrt zakona o Specijalnom Sudu. To je razlog zašto danas nismo procesuirali ovo pitanje. To je bio i razlog zašto smo odložili sednicu. Verujem da će Vlada veoma brzo proslediti Nacrt zakona", kazao je on, dodajući da ne postoji zastoj po ovom pitanju.

Veselji je istakao i da je postignuta saglasnost po ovom pitanju sa međunarodnom zajednicom i da će se postići nacionalni, unutrašnji koncezus, zato što je ovo pitanje zajednički, nacionalni izazov.

Međutim, Hadži Šalja iz Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja tvrdi da je razlog za odlaganje ovog pitanja drugi. On je istakao da je deo poslanika opozicije osvešten oko ovog pitanja.

"Nisu imali glasova na prošloj sednici i mi mislimo da još uvek nemaju dovoljan broj glasova", kazao je on.

I kosovski analitičar Imer Muškoljak kaže da je očigledno da vladajuća koalicija nema dovoljno glasova da usvoji ustavne amandmane i da razlog za odlaganje nije prevod dokumentacije.

"Bez obzira na dato obrazloženje, mislim da unutar Demokratske partije Kosova ima velikih nesporazuma. Postoji veliki otpor određenih poslanika koji se protive formiranju Specijalnog suda. Mislim da će za ovo trebati vremena, sve dok se osigura da ima dovoljno glasova", kaže Muškoljaj.

On dodaje da će poslanici kad tad morati da izglasaju formiranje Specijalnog suda, ali naglašava da je bolje da se to što pre postigne kako društvo i kosovske institucije ne bi pretrpeli posledice.

Inače, vladajuća koalicija, koju čine Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, mora da osigura 80 glasova većine i 14 glasova od poslanika iz manjinskih zajednica kako bi ustavne promene za Specijalni sud bile usvojene.

Opozicija se već ranije izjasnila da će glasati protiv formiranja Suda jer smatra da takav sud kalja borbu OVK-a.

Kosovskim zvaničnicima je nekoliko puta bilo rečeno da će, ukoliko sami ne formiraju Specijalni sud, to pitanje preći na Savet bezbednosti UN-a, što je, za kosovske analitičare, mnogo rizičnija opcija.

Specijalni sud treba da se bavi navodima iz izeštaja švajcarskog senatora Dika Martija, koje je predstavio Savetu Evrope - o navodnoj trgovini ljudskih organa srpskih civila od strane bivših pripadnika OVK-a.

XS
SM
MD
LG