Dostupni linkovi

Vizna liberalizacija se ne odnosi na pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije


Pasoši Kosova. Ilustrativna fotografija
Pasoši Kosova. Ilustrativna fotografija

Vizna liberalizacija koja je odobrena za Kosovo odnosi se samo za nosioce kosovskih pasoša, ali ne i za one građane Kosova koji imaju pasoše koje izdaju srpski organi, potvrdili su zvaničnici Evropske komisije (EK).

"Kosovski Srbi, nosioci srpskih pasoša, koje izdaje Koordinacioni direktorat Srbije, trenutno nemaju koristi od srpskog bezviznog režima sa EU", rekla je u pisanom odgovoru Anita Hiper (Hipper), portparolka Evropske komisije.

Nakon što je Evropski parlament 18. aprila usvojio odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, na osnovu koje će kosovski građani moći da slobodno putuju u države Šengen zone od prvog januara 2024. godine, vizni režim ostaje važeći samo za one građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

Kada je za Srbiju ukinut vizni režim, u decembru 2009. godine, Srbi na Kosovu su bili izuzeti od vizne liberalizacije.

Iz Evropske komisije međutim poručuju da se radi na tome da svi građani regiona uživaju slobodu kretanja za zemljama Zapadne Evrope.

"Dok napredujemo sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo, EU je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim EU, pod uslovom da postoje uslovi za bezbedno putovanje", navela je portprolka Hipper u pisanom odgovoru.

I izvestilac za vize u Evropskom parlamentu Thijs Reuten (Tejs Rojten) je nakon potpisivanja pravnog akta o viznoj liberalizaciji, 19. aprila pojasnio da se ukidanje viznog režima odnosi samo na kosovske pasoše.

"(Zakonodavstvo) je veoma pažljivo formulisano, kako kaže, ništa više, ništa manje: građani Kosova sa dokumentom koji izdaju kosovske vlasti mogu slobodno da putuju“, izjavio je 19. aprila u Strazburu Thijs Reuten.

Državljanima Srbije sa adresom prebivališta na Kosovu pasoše izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše pri Ministarstvu unutrašnjih poslova u toj zemlji.

Pre toga su državljani Srbije sa prebivalištem na Kosovu, pasoše dobijali u policijskim upravama, koje je zvanični Beograd nakon rata na Kosovu izmestio u gradove u Srbiji.

Kosovo ovakve pasoše ne priznaje jer smatra da ih izdaju "ilegalne paralelne institucije".

XS
SM
MD
LG