Dostupni linkovi

Da li će kosovski Srbi uzeti pasoše te zemlje nakon vizne liberalizacije?


Severna Mitrovica, Kosovo, februar 2023.
Severna Mitrovica, Kosovo, februar 2023.

"Čekam da mi jave da odem da preuzmem kosovski pasoš", kaže Nenad iz Severne Mitrovice, koji želi da putuje bez viznog režima.

Odluku o uzimanju kosovskog pasoša doneo je nakon što je u medijima čuo da će biti usvojena vizna liberalizacija.

Nenad želi da putuje, jer u zapadnim zemljama, kaže ima dosta rodbine i prijatelja, što do sada nije mogao.

"Nisam bio u mogućnosti, jer nisam hteo da budem, kako da kažem to a da ne bude grubo, a nemam drugu reč, osim žigosan sa tim pasošem koordinacionog centra koji se izdavao", navodi.

S druge strane, njegov sugrađanin Zoran kaže da "kosovski pasoš" ne priznaje.

"Ovo što su oni dobili to je sramota. Njihov pasoš, odnosno taj kosovski pasoš nikad ne bih uzeo u životu, pa po cenu da nikad ne bih izašao iz zemlje", kaže on.

Nakon što je Evropski parlament u utorak, 18. aprila usvojio odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, na osnovu koje će kosovski građani moći da slobodno putuju u države Šengen zone od prvog januara 2024. godine, vizni režim ostaje aktuelan samo za one građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

Za njih nikada nije važila vizna liberalizacija koju je Srbija dobila decembra 2009.

Izvestioca Evropskog parlamenta za vize za Kosovo Tijsa Rojtena novinari u Strazburu pitali su u sredu da li će liberalizaciju viza moći da uživaju i Srbi, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

"(Zakonodavstvo) je veoma pažljivo formulisano, kako kaže, ništa više, ništa manje: građani Kosova sa dokumentom koji izdaju kosovske vlasti mogu slobodno da putuju“, rekao je on.

Prvi potpredsednik kosovske Vlade Besnik Bislimi, koji je bio na potpisivanju pravnog akta za liberalizaciju viznog režima, rekao je da će svi kosovski Srbi koji još nemaju pasoše Kosova moći da ih izvade u roku od osam meseci, kako bi putovali bez viza u EU od 1. januara 2024.

'Verovanje i neverovanje' vlastima Srbije

Tokom 2022. godine u četiri opštine na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, izdato je ukupno 860 kosovskih pašoša, a u prva tri meseca ove godine 269.

Iz tih razloga, Darko kaže da ne putuje.

"Ne, ne putujemo, kako bismo putovali. Ne daju jedni, ovi ovamo biće to što će biti. Mi ne želimo da budemo državljani te 'kvazi republike'", navodi.

Čekanje u redu za vizu ispred Ambasade Mađarske u Prištini, decembar 2017.
Čekanje u redu za vizu ispred Ambasade Mađarske u Prištini, decembar 2017.

Bojan Miletić kaže da ne zna šta će uraditi po pitanju pasoša. "Nemam neki stav o tome, ali videću, razmisliću, zašto da ne."

Međutim, Zoran Milenković kaže da sigurno neće uzeti kosovski pasoš i da očekuje rešenje u okviru aktuelnih pregovora u Briselu.

Zoran i mada sam ne želi da ima pasoš Kosova, smatra da će ljudi postupiti drugačije i početi da uzimaju masovnije putni dokument koji izdaje Kosovo.

"Tako je bilo i za lične karte. Hoćemo da vadimo lične karte, nećemo da vadimo lične karte, na kraju su svi izvadili, 90 posto, ako ne i više."

[RSE/Video, oktobar 2022.]

Gdje bi građani Kosova prvo otputovali nakon liberalizacije viza?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Državljanima Srbije sa adresom prebivališta na Kosovu, pasoše izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše pri Ministarstvu unutrašnjih poslova u toj zemlji i oni su izuzeti iz bezviznog režima.

Srbija je 2009. godine morala da formira ovo telo kako bi joj bila odobrena liberalizacija viza.

Pre toga su državljani Srbije sa prebivalištem na Kosovu, pasoše vadili u Policijskim upravama, koje je zvanični Beograd nakon rata na Kosovu izmestio u gradove u Srbiji.

Kosovo ovakve pasoše ne priznaje jer smatra da ih izdaju "ilegalne paralelne institucije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG