Dostupni linkovi

Ustavne promene blokiraju važne odluke


Zgrada Vlade Kosova

Ustavni amandmani blokiraju rad kosovskih institucija prilikom donošenja važnih odluka, ocenjuju analitičari u Prištini. Da bi se osnovao Specijali sud za ratne zločine, ali i za osnivanje Oružanih snaga Kosova, potrebne su ustavne promene, odnosno dvotrećinska većinu glasova albanskih, ali i poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Pošto Skupština 26. juna nije uspela da obezbedi te glasove za Specijalni sud, odlučila je da odloži i formiranje Oružanih snaga, zbog nedostatka sporazuma sa Srpskom listom, čiji su glasovi neophodni.

Analitičar Fisnik Korenica kaže da se pitanje Oružanih snaga može preneti i na briselski dijalog Kosova i Srbije.

„Srpska lista se protivi Oružanim snagama zato što Beograd želi da to pitanje iznese za stolom u Briselu, kako bi se osigurala vojna autonomija za sever Kosova. Vlada Kosova nije odgovorila jednoj takvog strategiji Beograda kako bi trebalo, odnosno, da stavi do znanja koje su to crvene linije u dijalogu“, ocenjuje Korenica.

U ovakvim okolnostima kada je donošenje važnih odluka pod blokadom zbog nedostatka političkih sporazuma, kaže analitičar Artan Muhadžeri, do rešenja se može doći samo pritiskom međunarodne zajednice.

„Za očekivati je da se od političara traže kompromisi, jer je situacija takva i širom Balkana. Treba uzeti u obzir da zemlje na Balkanu nemaju toliko prostora za nametanje svojih agendi u odnosu na zahteve koji pristižu od međunarodnih partnera. Tako da i ti kompromisi koji se traže su nastavak velikih projekata međunarodne zajednice za Balkan“, kaže on.

Kosovski lideri su u nekoliko navrata napomenuli da Kosovo treba da ispuni međunarodnu obavezu i osnuje Sud, što je ponovio u utorak i premijer Isa Mustafa, dodajući da će se pitanje ponovo naći pred Skupštinom kada se obezbede glasovi.

„Radimo s poslanicima i o ovome ćemo ponovo raspravljati u Skupštini kada osiguramo potrebne glasove. To neće biti samo pobeda parlamenta i Vlade, već i samog Kosova jer je to naša obaveza“, kazao je on.

U svakom slučaju, analitičari kažu da još uvek ne postoji rizik za krizu i blokadu institucija koje bi dovele do novih izbora. Prevazilaženje ove situacije i dalje zavisi od pritisaka međunarodne zajednice.

Podsetimo, poslednjih nedelja Kosovo je posetilo niz evropskih i američkih zvaničnika koji su kosovskim liderima jasno poručili da je Kosovo dužno da sprovede ono što je obećalo.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG