Dostupni linkovi

'Ode nam karijera': Nedovršena saga opere i baleta na Kosovu


Aulone Nuhiu je članica Kosovske baletske trupe već 17 godina.
Aulone Nuhiu je članica Kosovske baletske trupe već 17 godina.

Kosovski operski i baletski umetnici nikada nisu mogli da nastupaju u svojoj zemlji, pod adekvatnim uslovima i na sceni za ove umetnosti. Tako kažu sopranistkinja Besa Lugići (Llugiqi) i balerina Aulona Nuhiu.

Kosovo još uvek nema pozorište opere i baleta, a scene za pamćenje su samo one iz pozorišta u drugim zemljama sveta u kojima su nastupali.

Besa je debitovala na operskoj sceni pre oko 11 godina u Tirani, uprkos želji da to učini na Kosovu.

Kaže da je nastupala i u svom rodnom gradu, ali u neprikladnim uslovima.

"Imala sam priliku da pevam i na Kosovu, ali u takvim improvizovanim uslovima kao što su bine u sportskoj hali. Nije nimalo lako umetniku koji teži da se umetnički razvija, jer u njegovoj zemlji nema prostora", kaže Besa.

Besa je nekada bila stalni deo trupe Kosovske opere. Ona ističe da se sada samo povremeno angažuje u tom telu.

Sopranistkinja Besa Lugići
Sopranistkinja Besa Lugići

Aulone Nuhiu je članica Kosovske baletske trupe već 17 godina.

Ona kaže da aktuelna kuća za balerine, Narodno pozorište Kosova, nikada nije nudilo optimalne uslove za njihov rad. Štaviše, ovo pozorište je u procesu renoviranja već dve godine.

Aulona ističe da su ona i njene kolege tokom karijere uspele da uživaju u lepim scenama i uz dobre uslove samo u pozorištima u inostranstvu.

"Imam 30 godina. Ostale balerine su još starije. Ako dozvolimo sebi da čekamo da naša država stvori uslove za nas, odoše naše godina i naša karijera", kaže Aulone Nuhiu.

Pripreme baletskih plesača Kosovske baletske trupe za naredne nastupe
Pripreme baletskih plesača Kosovske baletske trupe za naredne nastupe

Ko je 'kriv' za izostanak Pozorišta Opere i Baleta?

Ideja za izgradnju Pozorišta Opere i Baleta Kosova počela je da se institucionalizuje od 2006. godine.

Ali, kako kažu ovi umetnici, izgradnja takvog objekta već se pretvorila u sagu.

Direktor Kosovske opere Meriton Ferizi kaže da su umetnici razočarani kašnjenjem da se ova ideja oživi.

"Ovde su najmanje krivi umetnici, radnici, rukovodstvo, koji nemaju veze sa ovim, već obavljaju svoje umetničke i administrativne poslove", ističe on.

Direktor Kosovske opere Meriton Ferizi
Direktor Kosovske opere Meriton Ferizi

Od 2007. godine otvorena su četiri tendera za izgradnju Pozorišta Opere i Baleta.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta je 2007. godine raspisalo konkurs za idejni projekat, dok je lokacija za njegovu izgradnju određena u blizini Tehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini.

Godine 2009. svečano je položen i kamen temeljac. I tu je posao stao.

Prostor gde je 2009. godine postavljen kamen temeljac Pozorišta Opere i Baleta. Trenutno se ovde gradi Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini.
Prostor gde je 2009. godine postavljen kamen temeljac Pozorišta Opere i Baleta. Trenutno se ovde gradi Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini.

Valjton Bećiri (Valton Beqiri), koji je u to vreme bio ministar kulture, omladine i sporta, kaže da je projekat izgradnje Pozorišta Opere i Baleta odobren u mandatu njegovog prethodnika.

"Sa tim projektom smo krenuli u realizaciju. Realizacija projekta je počela. Onda su posle mene dolazili drugi ministri, jedan za drugim, i sa projektom se nije nastavilo", kaže Bećiri.

Direktor Narodnog baleta Kosova Sinan Kajtazi u vreme kada je položen kamen temeljac Pozorišta Opere i Baleta imao je četiri godine profesionalne karijere.

Kaže da je sa jednim od kolega nastupio na polaganju kamena temeljca objekta 2009. godine.

"Igrali smo jednu tačku baleta, kada je postavljen kamen temeljac Pozorišta Opere i Baleta. Bili smo dosta entuzijastični i motivisani, jer smo videli da neko okreće glavu ka umetnosti i kulturi. Nažalost, danas smo u 2024. godini i nemamo pozorište Opere i Baleta", naglašava Kajtazi.

Sinan Kajtazi, direktor Narodnog baleta Kosova
Sinan Kajtazi, direktor Narodnog baleta Kosova

U 2019. godini, kada je Ministarstvo kulturne, omladine i sporta (MKRS) vodila Vljora Dumoši, raspisana su dva konkursa za idejni projekat za Pozorište Opere i Baleta.

Tokom 2020. godine MKRS i Opština Priština nisu uspeli da se dogovore da objekat ovog pozorišta bude izgrađen na ranije dodeljenoj parceli, u blizini Tehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini.

Opština Priština je istu parcelu odredila za izgradnju Prirodno-matematičkog fakulteta.

Četvrti konkurs za idejni projekat Pozorišta opere i baleta raspisalo je aktuelno ministarstvo kojim trenutno rukovodi Hajrulah Čeku.

Sada je promenjen čak i prostor za izgradnju Pozorišta Opere i Baleta.

Određen je iza Palate omladine i sporta, uz saglasnost Opštine Priština

Prostor koji je opština Priština odredila za izgradnju Pozorišta Opere i Baleta. Trenutno služi kao parking.
Prostor koji je opština Priština odredila za izgradnju Pozorišta Opere i Baleta. Trenutno služi kao parking.

Tender za idejni projekat MKRS bio je otvoren u oktobru 2022. godine, a ponissten je odlukom Organa za razmatranje nabavki (OSHP), 24. januara ove godine.

Na osnovu odluke, tender je poništen nakon žalbe jedne od tri konkurentske kompanije. Organ je utvrdio kršenje zakona od strane MKRS-a tokom procesa evaluacije konkursnih projekata, jer su tri kompanije otkrile svoj identitet, ssto je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

Bivši ministar Bećiri kaže da ne razume zašto je konkurs za idejni projekat morao ponovo da bude raspisan.

"Ne znam zašto postoji potreba da se rade drugi projekti, sve dok projekat postoji", kaže Bećiri, misleći na projekat koji je prema njegovim rečima odobren i počeo da se sprovodi 2009. godine.

RSE obratio se MKRS-u sa pitanjem šta se tada desilo sa projektom, ali nije dobio odgovor.

Ponovo konkurs za idejni projekat

Nakon poništenja tog u januaru ove godine, MKRS je ponovo otvorio konkurs 13. marta 2024. godine i trajaće do 12. aprila.

Procenjena vrednost tendera za idejni projekat za izgradnju Pozorišta Opere i Baleta je 2,5 miliona evra.

"Moramo da se izvučemo iz ovih birokratskih nadmetanja, jer opet dolazi neko ko nas ometa i vraća na nulu", kaže direktor Kosovske opere Meriton Ferizi.

On dodaje da se konkurs za izradu idejnog projekta pretvorio u čvor koji onemogućava napredovanje ka izgradnji objekta Opere i Baleta.

"Pitanje je samo da se prođe ovaj prvi korak, idejnog projekta. Zatim, za izgradnju, procedure idu mnogo brže. Ostali smo ovde, u ovom ćorsokaku prvog koraka", kaže Ferizi.

Umetnici se nadaju da će se saga o Pozorištu Opere i Baleta završiti i da će početi izgradnja zgrade.

Direktor Opere Ferizi ne očekuje da će objekat biti spreman više od decenije, čak i ako sada počne gradnja.

"Manje od 10 godina, ne. Ako se to posmatra kao prioritet, kao važna prednost, verujem da ćemo za 10 godina biti unutra i živeti ovaj san", kaže on.

Aulona kaže da ona i njene kolege, zbog godina, privode kraju njihovu karijeru.

"Svako od nas sanja da ćemo uspeti, da ćemo biti dovoljno stari da stignemo do Pozorišta Opere i Baleta", kaže ona.

Operski umetnici imaju priliku da ostanu na sceni duže od balerina, kaže Besa, a njena generacija može da doživi nastup na sceni Pozorišta Opere i Baleta.

Ali, kako ona to naziva, "borba za pozorištem" sve se više odnosi na sledeću generaciju umetnika.

"Imamo još 20 godina karijere. Ali, to je za generacije koje dolaze i za one koji jesu, ako se brzo završi izgradnja opere", naglašava Besa.

Pozorište Opere i Baleta je predviđeno da bude zajednički dom za tri institucije, Kosovsku operu, Kosovsku filharmoniju i Nacionalni balet Kosova.

Prema informacijama kojima raspolažu predstavnici ovih institucija, za izgradnju i finalizaciju ovakvog objekta biće potrebno 50 miliona evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG