Dostupni linkovi

Skoro svi zvaničnici Zapadnog Balkana u Tirani, Kurti na Kritu


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti neće učestvovati na neformalnom sastanku lidera Zapadnog Balkana, koji će se održati u ponedeljak, 17. jula u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Ovu informaciju je potvrdio portparol Vlade Kosova Prparim (Perparim) Krueziu, uz obrazloženje da premijer ima druge obaveze u Grčkoj.

"Premijer Kurti je obavestio premijera (Albanije Edija) Ramu da neće moći da ode ovog puta (na sastanak) jer je pre nekoliko meseci potvrdio svoje učešće na konferenciji na Kritu, u Grčkoj, gde se panel za Zapadni Balkan održava istog dana i u isto vreme", napisao je Krueziu na svom Facebook nalogu.


Sastanak u Albaniji organizuje albanski premijer Edi Rama u okviru priprema za samit Berlinskog procesa, koji će biti održan u Tirani 16. oktobra.

Portparol Vlade Kosova je podvukao da će premijer Kurti učestvovati na Samitu Berlinskog procesa.

Inače, Berlinski proces je inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije na njihovom putu ka članstvu u EU i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrednosti.

Rama je početkom juna boravio u zemlje Zapadnog Balkana kako bi sa liderima obavio koordinaciju za izradu zajedničkih zahteva, koji bi bili predstavljeni na oktobarskom samitu Berlinskog procesa.

Očekuje se da će ovom sastanku prisustvovati i komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhejli.

Međutim, na Kosovu se Rama sastao samo sa predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom, ali ne i sa premijerom Kurtijem.

"Distanca" u odnosima Kurtija i Rame je usledila nakon što je albanski premijer predsedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) prosledio nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Potom je otkazao i zajedničku sednicu dveju Vlada zbog krize na severu Kosova.

Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju će predstavljati premijeri Ana Brnabić, Dritan Abazović i Dimitar Kovačevski.

Bosnu i Hercegovinu će u Tirani predstavljati predsedavajuća Saveta ministara Republike Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto.

XS
SM
MD
LG