Dostupni linkovi

Policija sa severa Kosova traži produženje roka za preregistraciju na kosovske tablice


Automobil u Severnoj Mitrovici na Kosovu s registarskom tablicom koju izdaju organi Srbije
Automobil u Severnoj Mitrovici na Kosovu s registarskom tablicom koju izdaju organi Srbije

Direkcija policije Kosova za region sever je prosledila Ministarstvu unutrašjih poslova Kosova zahtev građana da se produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Zamenik direktora policije za region sever Veton Eljšani (Elshani) rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su se s ovim zahtevom obratile stotine građana.

"To je zahtev građana da preregistruju na RKS (Republika Kosovo), očekujem da ćemo brzo dobiti odgovor MUP-a. Očekujemo pozitivan odgovor", rekao je Eljšani.

Radi se o preregistraciji vozila sa oznakama koje za gradove na Kosovu izdaju organi Srbije, kao što su KM (Kosovska Mitrovica), GL (Gnjilane), PR (Priština) i tako dalje.

Upravo je pitanje registraskih tablica izazvalo niz kriz na severu Kosova.

Najpre su 31. jula prošle godine zbog tog pitanja podignute barikade, a potom su u novembru Srbi napustili kosovske institucije na severu jer je suspendovan direktor Policije za region sever Nenad Đurić, koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS.

Plan Vlade Kosova iz oktobra prošle godine o registarskim oznakama je predviđao da od 21. aprila 2023. bude dozvoljeno kretanje vozila isključivo sa RKS oznakama.

Veton Eljšani objašnjava da policija Kosova, nakon isteka roka za prergistraciju, nije izdavala kazne građanima jer se radilo o "političkom pitanju" i te podsetio da je proces preregistracije obustavljen.

"Sada smo ponovili zahtev, ako je moguće da se ponovi (proces preregistracije)", dodaje on.

Kosovo i Srbija su 23. novembra 2022. u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa postigli i dogovor o registarskim tablicama, koje za gradove na Kosovu izdaju organi Srbije.

Prema tom sporazumu, Srbija je pristala da ne izdaje nove tablice a Kosovo je odustalo od plana preregistracije, koji je predviđao konkretne rokove, izricanja opomena i novčanih kazni.

Međutim, dve strane su kasnije različito interpretirale ovaj sporazum.

Vlada Srbije je 6. decembra 2022. donela uredbu na osnovu koje se vozilima sa KM tablicama dozvoljava da saobraćaju bez registracione nalepnice, odnosno službenim licima treba da pokažu samo polisu osiguranja i potvrdu o tehničkom pregledu.

Zvanična Priština je ovaj korak Beograda protumačila kao obnavljanje registracije uz obrazloženje da je to u suprotnosti s dogovorom iz Brisela. Tako su kosovske vlasti i zabranile kretanje vozila sa KM tablicama na severu, koja su registrovana u srpskom sistemu nakon postizanja dogovora Kosova i Srbije novembra 2022.

XS
SM
MD
LG