Dostupni linkovi

Da li je Surinam povukao priznanje Kosova?


Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. jula 2016. godine
Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. jula 2016. godine

Zvaničnici Vlade Kosova odbacili su u utorak izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je Republika Surinam povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Dačić je nakon toga podelio novinarima u parlamentu notu koja navodno potvrđuje njegovu izjavu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da do sada nije primilo nikakav zvanični dokument u vezi povlačenja priznanja nezavisnosti Republike Surinam.

Ministarstvo navodi da je svesno izuzetnog interesa i snažnih napora i malignih ciljeva susedne države u minimiziranju međunarodnog legitimiteta Kosova, ali dodaje se u saopštenju, činjenice su takve da je Kosovo nezavisno i suvereno, sa potvrđenim legitimitetom od strane Međunarodnog suda pravde, da je priznato od 114 država, da je uspostavilo diplomatske odnose sa 88 zemalja i da je učlanjeno u više od 60 regionalnih, evropskih i međunarodnih organizacija.

Pored toga, Kosovo ima 40 dipliomatskih misija i nerezidentnih ambasadora u 60 država sveta.

“Kosovo je sada faktorizovano sa ojačanim međunarodnim legitimitetom i na to se ne treba gledati kao na ometnju za Srbiju. Kosovo je tokom svog 10-godišnjeg postojanja kao nezavisna i suverena država dokazala da je doprinela miru i regionalnoj bezbednosti, i da je posvećena daljem radu tome, radi izgradnje dobrih odnosa sa svim susedima, uključujući i Srbiju”, dodaje se u saopstenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Savetnik kosovskog premijera Haljilj Matoši izjavio je da su odnosi Kosova i Surinama dobri i da nema povlačenja.

"U međunarodnom pravu ne postoji povlačenje nezavisnosti. Može da dođe do zamrzavanja odnosa ili do povlačenja diplomatskog osoblja. Ali, ovo je medijska spekulacija. Kosovo i Surinam nisu zamrzli odnose i Kosovo ima odlične odnose sa svim zemljama koje su nas priznale", kazao je Matoši.

Ova reakcija je usledila nakon što je srpski ministar Dačić saopštio da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova, a da ga je o tome obavestila ministarka spoljnih poslova te zemlje.

Nakon negiranja vlasti u Prištini, Dačić je novinarima u Skupštini Srbije delio navodnu kopiju note kojom je južnoamerička država Surinam obavestila Kosovo da povlači priznanje.

"Pošto su u Prištini to dematovali i rekli da ja maltene lažem i da sam šarlatan, podeliću vam notu koju je Surinam poslao Kosovu, pa neka demantuju to", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije gde je došao na sednicu Odbora za inostrane poslove koja je zatvorena za javnost.

U toj noti koja je potpisana 27. oktobra, ministar spoljnih poslova Surinama obaveštava ministra spoljnih poslova Kosova o odluci da povlače odluku o priznavanju Kosova kao nezavisne i suverene države.

O ovome je u Prištini bila upitana i odlazeća izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček navodeći da je povlačenje priznanja za žaljenje.

Britanski analitičar Tim Džuda je na Twitteru napisao: "Poziva se Vlada Surinama... Možete li potvrditi da ste povukli priznanje Kosova?".

Britanski stručnjak za Balkan sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi na Twitteru je napisao: "Veliki razvitak ako se potvrdi. Srbija kaže da je država Surinam opozvala priznanje Kosova".

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. jula 2016. godine.

Surinam je država u Južnoj Americi, ranije se zvao Holandska Gvajana.

Nezavisnost je stekao 25. novembra 1975. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG