Dostupni linkovi

Gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića traže da se plati utrošena struja


Elektropostrojenja u Obiliću, Kosovo
Elektropostrojenja u Obiliću, Kosovo

Novi gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, Ljuljzim Hetemi i Erden Atić, zatražili su priključenje javnih institucija tih opština na energetsku mrežu Kosova i plaćanje električne energije.

Severna Mitrovica, kao i ostale tri opštine na severu Kosova naseljene većinski srpskim stanovništvom, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od kraja rata 1999. godine, ne plaćaju utrošenu struju.

Račune za energiju potrošenu na severu prvobitno su plaćali građani drugih delova Kosova, a od 2017. godine Vlada Kosova.

Gradonačelnici su se obratili sa zahtevom za plaćanje struje Operatoru tržišnog prenosnog sistema (KOSTT) i Regulatornoj kancelariji za energiju (ERO).

"Takođe, tražio sam da nas obaveste o dugu koji se mora platiti institucijama Republike Kosovo za neplaćenu struju iz opštine koju vodim", napisao je Atik na Fejsbuku.

Hetemi je rekao i da čeka obaveštenje o neplaćenom računu opštine koju vodi.

Kosovo i Srbija su, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije, 2013. godine postigli sporazum o energetici, koji ima za cilj da reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije u četiri opštine na severu, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Međutim, ovaj sporazum nije sproveden i u junu 2022. godine strane su postigle dogovor o implementaciji postojećeg energetskog sporazuma putem energetske mape puta.

Međutim, ni ovaj vodič nije primenjen, a EU je tokom prošle godine priznala da ima kašnjenja u njegovoj primeni, ističući da konačnu odgovornost za primenu vodiča snose Kosovo i Srbija.

XS
SM
MD
LG