Dostupni linkovi

EP potvrdio viznu liberalizaciju za građane Kosova sa srpskim pasošima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropski parlament je izglasao viznu liberalizaciju za građane Kosova koji su nosioci srpskih pasoša. Ovim glasanjem je okončana procedura u Evropskom parlamentu (EP).

Izvestilac za vize Matjaž Nemec je nakon glasanja poručio da je proširenje vizne liberalizacije EU na srpske stanovnike Kosova važno kako bi se sprečila diskriminacija ovih građana, koji su i dalje jedina kategorija stanovnika Zapadnog Balkana kojima je još uvek potrebna viza za putovanje u Šengensku zonu.

"Ova tehnička odluka nije pokušaj da se reši spor između Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje za obezbeđivanje ravnopravnog tretmana", naglasio je Nemec.

Međutim, da ovi građani uživali bezvizni režim saglasnost treba da potvrdi i Savet ministara Evropske unije (EU). Glasanje oko ovog pitanja zahteva kvalifikovanu većinu. Za sada nije poznato kada će ovo pitanje biti na agendi ministara EU.

Da bi vizna liberalizacija bila konačna, nakon glasanja u Evropskom parlamentu i Savetu ministara, odluka treba da se objavi u Službenom glasniku zajedno sa datumom kada ista stupa na snagu.

Vizna liberalizacija za Kosovo koja je na snazi od prvog januara ove godine, važi samo za nosioce kosovskih pasoša. Građani Kosova sa srpskim pasošima bili su izuzeti od vizne liberalizacije i prilikom ukidanja viza za građane Srbije u decembru 2009. godine.

Nakon vizne liberalizacije za građane Kosova, građani zemlje koji imaju samo pasoše iz Srbije ostali su jedini u regionu koji nemaju slobodu kretanja u Šengenskoj zoni.

Ovo je razlog zašto je u novembru Evropska komisija (EK) predložila da se vize ukinu i za nosioce pasoša Republike Srbije koji borave na teritoriji Kosova.

Sa prištinskog aerodroma nije moguće putovati sa pasošem koji izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije u Beogradu za građane na Kosovu, jer ga kosovske vlasti smatraju ilegalnim.

Nosioci tih pasoša mogu putovati iz bilo koje zemlje u regiji.

XS
SM
MD
LG