Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Kosova poziva Srbe da se vrate u Parlament


Srpska lista mora da iskoristi ovu šansu i da se sastane sa premijerom Kosova: Ranđel Nojkić, poznavalac političkih prilika

Vlada Kosova neće uputiti pismeni poziv Srpskoj listi za povratak u institucije, kao što ni Srpska lista nije pismeno obavestila Vladu o zamrzavanju učešća zbog spornih zakona o Trepči i strateškim investicijama.

Iz Vlade Kosova su, međutim, za RSE rekli da je premijer javno pozvao srpske predstavnike da se vrate u institucije.

Srpski analitičari kažu da Srpska lista mora da iskoristi ovaj trenutak jer se mnogo više postiže radom u institucijama nego bojkotom.

Vlada Kosova saopštila je da su predstavnicima Srpske liste otvorena vrata, i da se oni mogu vratiti kako bi nastavili rad unutar centralnih institucija.

Srpski predstavnici u kosovskim institucijama zamrzli su svoje učešće nakon usvajanja spornih zakona o Trepči i onog o strateškim investicijama, zbog nezadovoljstva na sadržaj ovih zakona.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je prethodno za RSE da ova lista čeka na poziv koalicionih partnera koji bi dali konkretne predloge kako da se prevaziđe politički vakuum i kriza, kao i konkretne predloge za proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Međutim, s obzirom da Vlada Kosova nije do sad primila pismeni dopis od Srpske liste o njihovom bojkotu, Vlada se pismeno i neće obratiti Srpskoj listi, već je javno poziva da se vrati u institucije.

Zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave Bajram Gecaj izjavio je za RSE da je premijer Isa Mustafa javno to već učinio.

"Poziv je ozbiljan. Očekujem da će se odazvati pozivu. Očekujemo da će se sresti sa premijerom i izraziti sve brige koje imaju o svim pitanjima koja su sporna. Oni su nam rekli da im je potrebno još malo vremena kako bi postigli unutrašnju konsolidaciju. Čekamo da, kad god su spremni, dođu kod premijera i razgovaraju o svim brigama koje imaju", kazao je Gecaj.

Bajram Gecaj je, takođe, rekao da koaliciona vlada Srpsku listu i dalje smatra partnerom.

"Oni su deo institucija, iako ne dolaze na posao", kazao je Gecaj.

Ranđel Nojkić, poznavalac političkih prilika na Kosovu, kaže da Srpska lista mora da iskoristi ovu šansu i da se sastane sa premijerom Kosova, jer predstavnici srpske zajednice učešćem u institucijama mogu mnogo više da ostvare. S druge strane, sva odgovornost oko trenutnih spornih pitanja, kao što su demarkacija sa Crnom Gorom i liberalizacija viza protiv čega je i kosovska opozicija, prebacuje se na Srpsku listu.

"Srpska lista, ne bilo koji način, ukoliko je dobila poziv ili signal da premijer želi sa njima da razgovara, tu šansu moraju da iskoriste da ne bi u suprotnosti preuzeli odgovornost za to što u ovom trenutku ne mogu da se donose vrlo važne odluke koje su bitne za rešavanje pitanje Kosova u EU. To je podjednako važno i za Srbe i za Albance, i u tom smislu Srbi imaju taj deo odgovornosti. Mislim da je na njima potez da odmah krenu u razgovore, da definišu koji su to njihovi zahtevi, šta je to što su se dogovorili u koalicionom sporazumu sprovedeno a šta nije. Na taj način mora da se pokuša da se što pre prevaziđu problemi", istakao je Nojkić.

Iz Srpske liste su prethodno rekli da je Vlada Kosova odbila da im omogući da imaju ikakvog udela u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj srpskog naroda, kao što je sudbina kombinata Trepča.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG