Dostupni linkovi

Kurti kaže da formiranje Zajednice opština nije garantovano


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da nema garancija za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, kako bi se uklonile barikade na severu.

"Nema takvih garancija Vlade Kosova. Zajednica opština postala je zajednica barikada. Oni žele da se opštine ponašaju kao barikade. Kao što su zajedno napravili 16 barikada, žele da naprave 10 opština“, rekao je on za kosovsku agenciju.

Nakon 19 dana blokade puteva, grupe Srba sa severa Kosova 29. decembra su uklonile barikade koje su podignute nakon hapšenja jednog od bivših policajaca kosovskih Srba Dejana Pantića.

Barikade su uklonjenje nakon što je Pantiću, osumnjičenom za učešće u napadu na službenike Centralne izborne komisije Kosova, mera pritvora promenjena u kućni pritvor.

Osnivanje Zajednice je bio sledeći uslov kosovskih Srba za uklanjanje barikada.

Uklanjanje barikada: Frustracija za jedne, sloboda za druge
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Dan pre uklanjanja barikada, šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao je da su od SAD i Evropske unije dobili "najjače ikada" garancije za povlačenje Srba iz podignute barikade na severu Kosova.

Na pitanje o povratku Srba u ostavci u kosovske institucije, on je rekao da se "može podneti nova aplikacija, a ne povratak".

U novembr su stotine Srba na severu Kosova izašle iz Kosovske policije, pravosudnih institucija, lokalnih i centralnih institucija.

Ostavke su date u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova koja se odnosila na preregistraciju automobila sa srpskim tablicama, u tim RKS – Republika Kosovo.

Petković je rekao i da će u januaru biti novih inicijativa za sastanke u okviru dijaloga u Briselu.

"Da, očekuje se da će u januaru biti nove inicijative za pripremu novih sastanaka u Briselu", rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da u prvoj polovini januara u Beograd dođu međunarodni predstavnici koji će insistirati na tome da Srbija i Kosovo postignu dogovor o normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG