Dostupni linkovi

Gervala: Nećemo prihvatiti EU predlog za Zajednicu ako Srbija ne primeni Briselski sporazum


Donika Gervala-Švarc, maj 2024. godine
Donika Gervala-Švarc, maj 2024. godine

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc (Donika Gervalla Schwarz) rekla je da vlada te države neće prihvatiti predlog Evropske unije (EU) za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ukoliko Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma.

"Mi ne sprovodimo taj nacrt, koji je u okviru Briselskog procesa, a da se Srbija ne obaveže da će sprovesti svoj deo posla. Zato moramo da razdvojimo stvari, ili se bavimo ZSO u Briselu ili se time bavimo na Kosovu. Ali ne možemo povezati ta dva procesa”, rekla je Gervala u intervju za albanski servis Glasa Amerike 24. maja.

Ona je navela da je vlada u Prištini prošle jeseni dostavila komentare na EU predlog o formiranju Zajednice, ali do danas nije dobila odgovor.

"Taj dokument u formi u kakvoj jeste i u rokovima u kojem je podnet ne možemo da dostavimo Ustavnom sudu", rekla je ona.

Nepreduzimanje konkretnih mera ka uspostavljanju Zajednice za sada je onemogućilo Kosovo da postane članica Saveta Evrope (SE). Pitanje te zajednice je Kosovo ostavilo van dnevnog reda Komiteta ministara Saveta Evrope 17. maja, kada se trebalo odlučivati o članstvu zemlje u ovoj organizaciji.

Uslov nekih od njenih zemalja članica, uključujući Francusku i Nemačku, bio je da Kosovo treba da odnese barem nacrt statuta zapadnih diplomata za ovu zajednicu Ustavnom sudu na ocenu.

"Parlamentarna skupština Saveta Evrope je sa 82 odsto glasova 'za', uključujući i poslanike zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dala preporuku za članstvo Kosova u toj organizaciji, jer su prepoznali da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, koja je ispunila sve uslove potrebne za članstvo", navela je šefica kosovske diplomatije.

Gervala je opisala kao "političke, nepravedne i nerazumne" zahteve nekih zemalja EU, da Priština preduzme konkretne korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom kako bi ostvarila cilj - članstvo u Savetu Evrope.

"U Briselu smo se obavezali na dva sporazuma - onim iz februara prošle godine i dogovor o redosledu i primeni ovog sporazuma u martu, i samim tim nacrt koji nam je podneo izaslanik Miroslav Lajčak o Zajednici opština može da bude samo u okviru paketa ova dva sporazuma", kaže Gervala i dodala da izdvajanje Zajednice iz tog paketa "nema smisla".

Gervala je kazala i da je put ka SE, EU i NATO-u nema alternativu.

"Što ubedljivije rezultate postignemo u zemlji, lakše ćemo se uključiti u ove mehanizme", rekla je Gervala.

Šta je zajednica opština sa srpskom većinom?

Formiranje zajednice opština sa srpskom većinom je dogovoreno još 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Potom su 2015. dogovoreni i principi, za koje je Ustavni sud Kosova iste godine utvrdio da nisu u potpunosti usklađeni sa zakonima Kosova, te da se tako nešto može uraditi statutom ili podzakonskim aktom Vlade.

Zbog toga je Kosovo odbijalo da formira zajednicu uz obrazloženje da može biti štetna po unutrašnje funkcionisanje zemlje.

Međutim, zapadne zemlje insistiraju da se ova zajednica – koja bi pripadnicima srpske zajednice na Kosovu trebala da pruži određeni nivo samomenadžiranja – formira.

Tako su u oktobru 2023. zapadne diplomate predale nacrt statuta za formiranje te zajednice Kosovu i Srbiji.

Dve strane su najpre ovaj statut prihvatile u načelu, ali je premijer Albin Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 19. marta rekao da ga ipak ne prihvata.

Šefica kosovske diplomatije je rekla i da je Vlada bila suočena sa pritiscima sa svih strana prošle zime kada je Centralna banka u Prištini donela uredbu kojom je euro jedino gotovinsko sredstvo plaćanja na Kosovu, ali da će uprkos tome nastaviti sa primenom propisa.

"Više puta smo razgovarali o primeni, odnosno ne o uredbi i legitimnosti tog propisa, već o tome kako bismo i u kom periodu mogli da sprovedemo taj propis u potpunosti", kazala je ministarka.

Dodala je kako Kosovo nastavlja sa primenom uredbe, kojom je i srpski dinar izbačen iz gotovinskog platnog prometa, jer je propis donela nezavisna institucija Kosova i mora da se primeni u potpunosti.

XS
SM
MD
LG