Dostupni linkovi

Kosovska policija: Pozivi na proteste sumnjivi i zlonamjerni


Pripadnik specijalnih snaga kosovske policije čuva opštinsku zgradu u Zvečanu, 27. maja 2023.
Pripadnik specijalnih snaga kosovske policije čuva opštinsku zgradu u Zvečanu, 27. maja 2023.

Kosovska policija pozvala je građane da ignoriraju pozive za učestvovanje na današnjem protestu u južnom delu Mitrovice.

Policija je rekla da im je poznato da "kroz različite društvene medije, od različitih ljudi i profila, kruže postovi koji pozivaju građane albanske nacionalnosti da učestvuju u navodnom masovnom protestu, u četvrtak 1. juna u 12 sati, u južnom delu Mitrovice i s namerom mogućeg marširanja na sever zemlje".

U saopštenju dostavljenom medijima policija navodi kako je dokazano da su mnogi od ovih profila sumnjivi te da objave mogu biti zlonamjerne.

I ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da se preko organizacija na društvenim mrežama "pokušavaju potaknuti nepotrebna okupljanja".

"Pozivi na protest na jugu Mitrovice i s ciljem marširanja prema severu zemlje su nepotrebni i ne pomažu Republici Kosovo", rekao je Sveçla.

Tenzije na severu Kosova su porasle već 26. maja, kada je kosovska policija pomogla albanskim gradonačelnicima opština sa srpskom većinom da uđu u opštinske kancelarije, uprkos otporu lokalnog stanovništva.

NATO je odlučio da poveća svoju misiju od 4.000 vojnika na Kosovu za dodatnih 700 vojnika, nakon što je 30 njegovih vojnika povređeno tokom sukoba sa srpskim demonstrantima u opštini Zvečan 29. maja.

Stoltenberg je rekao da je nasilje nad trupama NATO-a "potpuno neprihvatljivo".

Četvrtog dana pojačanih tenzija u opštinama na severu Kosova, srpski demonstranti počeli su se okupljati ispred opštinskih zgrada u kojima su već stacionirani vojnici NATO mirovne misije KFOR.

Sjedinjene Države i saveznici rekli su da uporaba sile potkopava napore za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i pozvali su na smirivanje situacije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbranio je postupke kosovske policije.

XS
SM
MD
LG