Dostupni linkovi

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova razgovarali sa Varheljijem


Predsednici privrednih komora Kosova i Srbije sreli su se sa evropskim komesarom u Briselu. Na fotografiji sedište Evropske komisije.
Predsednici privrednih komora Kosova i Srbije sreli su se sa evropskim komesarom u Briselu. Na fotografiji sedište Evropske komisije.

Evropska unija (EU) mora u ovom trenutku da preuzme aktivnu ulogu i bude garant sprovođenja dogovora Beograda i Prištine na održiv i predvidiv način jer je to najbitnije za poslovnu zajednicu regiona, istakao je u Briselu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je zajedno sa predsednikom Privredne komore Kosova i Komorskog investicionog foruma Ljuljzimom Rafunom, u ime poslovne zajednice regiona, razgovarao sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem, saopštila je PKS.

Do sastanka dvojice čelnika Privrednih komora došlo je u jeku tenzija na severu Kosova i sukoba građana sa kosovskom policijom i KFOR-om. Lokalni Srbi izašli su na proteste nakon što su novoizabrani načelnici opština albanske nacionalnosti preuzeli funkcije.

"Veoma je važno što smo danas razgovarali sa komesarom za proširenje i o onome što se trenutno dešava i koliko to može da ugrozi sve u regionu. Ovo više nije pitanje razgovora o investicijama jer ukoliko se ovako nastavi možemo da razgovaramo samo kako ćemo svi da se zatvorimo, pošto je ovo za poslovnu zajednicu zaista teško vreme, kako za strane tako i za domaće firme", poručio je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da je za poslovne zajednice regiona važno da Evropska unija zauzme veoma jasnu poziciju i da kaže da sa ovakvim načinom komunikacije mora da se stane, da su politike te koje moraju da se drže pravila i onoga što je dogovoreno:

"I to je presudno. Bojim se da ovako nećemo moći još dugo da izdržimo", istakao je Čadež.

Čadež i Rafuna su u razgovoru sa Varheljijem napomenuli da u ovom trenutku Evropa treba da ima aktivnu ulogu i da ona bude garant svega što se dogovora, ali da se dogovoreno sprovodi i bude održivo i predvidivo.

Rafuna je istakao da je sastanak sa komesarom Varheljijem bila dobra prilika da se pokaže da kompanije imaju potrebu za saradnju sa EU i da žele što bolje da iskoriste prednosti poslovanja na tržištu EU, navodi se u saopštenju.

"Dobili smo potpunu i veoma pozitivnu podršku komesara, koja će značiti ne samo privrednim komorama Zapadnog Balkana već i privatnom sektoru, kako bi se svi potpisani sporazumi sproveli u potpunosti a privatni sektor ostvario što veću korist", rekao je Rafuna.

Predsednik Privredne komore Srbije prethodno je objavio da je skupa sa predsednikom Privredne Komore Kosova Ljuljzimom Rafunom putovao u Brisel. Čadež je to saopštio na društvenoj mreži Linkedin, gde je objavio blog o ekonomskoj situaciji u Evropi.

"Na putu za Brisel. Zajedno sa mojim kolegom predsednikom Privredne komore Kosova Rafunom, na sastanak sa našim prijateljem komesarom Oliverom Varheljijem, suočavam se sa nekim bolnim istinama: Živimo u podeljenoj svetskoj ekonomiji koju vode Sjedinjene Američke Države i Kina", napisao je Čadež.

Čadež je naveo i da Evropa ima osetljiva bezbednosna pitanja na skoro svim granicama.

"Rat u Ukrajini, migraciona kriza na južnim i mediteranskim granicama i visok bezbednosni rizik usred Evrope ostavljanjem zemalja Zapadnog Balkana van evropskih struktura", ocenio je Čadež.

Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je imalo različite izazove u pogledu ekonomske razmene sa Srbijom, imajući u vidu da zvanični Beograd ne priznaje Kosovo, odnosno dokumente koje izdaju kosovske institucije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u 2022. uprkos političkim tenzijama ostvarena je rekordna razmena robe između Srbije i Kosova u vrednosti od oko pola milijarde evra.

Podaci Privredne komore Srbije pokazuju da je Srbija na Kosovo više izvozila robe, nego što je uvozila. Vrednost izvoza je iznosila 467,3 miliona evra, a vrednost uvoza 61,7 miliona.

Sa druge strane, podaci sa Kosova pokazuju da je Kosovo je tokom 2022. godine iz Srbije uvezlo proizvode u iznosu od 371,6 miliona evra, dok je sa Kosova u Srbiju izvezena roba u vrednosti od 60,7 miliona evra.

XS
SM
MD
LG