Dostupni linkovi

Kosovske igre oko Liberije


Proslava 10 godina nezavisnosti Kosova na ulicama Prištine
Proslava 10 godina nezavisnosti Kosova na ulicama Prištine

Iz kabineta kosovskog ministra spoljnih poslova rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se narednih dana razjasniti da li je Liberija, kako tvrdi Beograd, povukla priznanje Kosova, što Priština demantuje.

Ponovljen je stav ministra Behdžeta Pacolija od srede da Liberija nije povukla priznanje nezavisnosti Kosova, iako je to u sredu u Beogradu izjavio ministar spoljnih poslova te zemlje Milton Findli na pres konferenciji sa kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem.

"Vlada Liberije je prepoznala činjenicu da Evropska unija pregovara između Republike Srbije i provincije Kosovo. I moramo prepoznati činjenicu da dok se sporazum ne postigne i razgovori ne okončaju, Liberija neće priznati Kosovo kao državu", kazao je Findli.

Dačiću je pritom uručena diplomatska nota.

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je dan kasnije Findliju na odluci te zemlje da poništi priznanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je u razgovoru izrazio želju da Srbija i Liberija, uprkos udaljenosti, uspostave bliže veze i saradnju, i pozvao predsednika Liberije i nekada jednog od najboljih fudbalera sveta Žorža Veu da poseti Srbiju, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Liberija nije povukla priznanje: Behdžet Pacoli
Liberija nije povukla priznanje: Behdžet Pacoli

"Upravo sam razgovarao sa Vladom Liberije i potvrdili su mi da Liberija nije povukla priznanje Kosova. Vest i nota iz srpskih medija su lažna vest i deo pokušaja lažnih vesti srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića", napisao je Pacoli.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da Liberija nije promenila odluku i da će se ova situacija razjasniti predstojećih dana.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je za RSE kazao da niko ne treba da se čudi tradicionalnom ponašanju Srbije u blokadi kosovske perspektive.

"Ne želim da trošimo energiju na napore Srbije, koji su razočaravajući. Mi ćemo dobiti još više priznanja jer Kosovo ide ka članstvu u UN, a onda broj specifičnih priznanja neće biti toliko relevantan. Mnogo je država koje su deo UN, a nemaju diplomatske sporazume koliko ima Kosovo kao nezavisna i suverena država", kazao je Veselji. On je dodao da je nezavisnost Kosova nepovratna realnost.

Liberija je priznala nezavisnost Kosova maja 2008. godine, u vreme kada je na čelu države bila predsednica Elen Džonson Sirleaf, a ministar spoljnih poslova Olubanke Akerele.

Priznanje nezavisnosti Kosova je na zvaničnoj stranici Ministarstva notirano kao dostignuće diplomatije Sirleafove.

Danas je na čelu Liberije bivši fudbaler Džordž Veah, a ministar spoljnih poslova je Findli.

U vreme kada se Kosovo i Srbija pripremaju za konačnu fazu normalizacije odnosa i postizanje konačnog sporazuma, kampanja protiv nezavisnosti Kosova u Srbiji i dalje traje, a posebno kada se radi o poništavanju priznanja kosovske nezavisnosti.

Povlačenje priznanja u susret Briselskom dijalogu: Ivica Dačić
Povlačenje priznanja u susret Briselskom dijalogu: Ivica Dačić

Ali, ona i nisu uvek bila verodostojna. Primera radi, Ivica Dačić je novembra 2017. saopštio da je Gvineja Bisao povukla priznanje Kosova. Kosovske vlasti su to demantovale, a predsedniku Hašimu Tačiju je februara ove godine i uručeno zvanično priznanje.

Zatim, oktobra 2017. Dačić je saopštio da je Surinam povukao priznanje i podelio diplomatsku notu Ministarstva spoljnih poslova Surinama. Kosovske vlasti su to demantovale, navodeći da Surinam nikad o tako nečem nije nije obavestio Kosovo.

Preneto je da je i Burundi povukao priznanje, što je Pacoli takođe demantovao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG