Dostupni linkovi

Tenzije su i dalje visoke, napisao Lajčak o posjeti Kosovu i Srbiji


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da su "tenzije i dalje visoke" između dvije zemlje, iako su se on i američki izaslanik Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) nadali rezultatima tokom njihove nedavne posjete Beogradu i Prištini.

"Izaslanik Eskobar i ja smo se nadali da će biti više rezultata naše misije, ali nažalost, uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije su i dalje visoke", napisao je Lajčak na Facebooku.

Svrha putovanja dvojice izaslanika prošle nedjelje bila je da se pozabave napetom situacijom na sjeveru Kosova i istraže mogućnosti za političko rješenje.

Lajčak je u objavi 12. juna rekao da su izrazili zabrinutost zbog nastale situacije i istakao hitnost deeskalacije situacije.

EU i SAD zatražile su i vanredne izbore na sjeveru, uz učešće Srba koji žive u tom dijelu Kosova i povratak strana u dijalog o normalizaciji odnosa. Ovi zahtjevi su ponovljeni tokom njihovih sastanaka sa liderima Kosova i Srbije.

"Nakon kratkog zaustavljanja na godišnjem sastanku Evropskog vijeća za vanjske odnose u Stokholmu, gdje sam imao priliku razgovarati s brojnim ljudima iz Evrope i SAD-a, sada sam se vratio u Brisel kako bih informisao EU i države članice o mojim nalazima i narednim koracima. Nastavljamo sa našim naporima da omogućimo i podržimo stabilno političko rješenje", napisao je Lajčak.

Eskobar je dan prije rekao da su SAD posvećene pomoći i Kosovu i Srbiji u njihovoj integraciji u EU.

Eskobar je govorio i o sporazumu koji su Kosovo i Srbija postigli u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji u martu ove godine. Prema riječima Eskobara, sprovođenje ovog sporazuma otvara put za "mirne i konstruktivne odnose" Kosova i Srbije.

"Moramo pronaći način da odmah deeskaliramo procese, da deeskaliramo situaciju i da se odmah vratimo u fokus implementacije Ohridskog sporazuma", naglasio je Eskobar.

Prema njegovim riječima, za Srbiju bi to značilo prekid blokade evropskih i međunarodnih integracija Kosova, a za Kosovo početak procesa implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Moramo raditi na obje stvari odjednom", rekao je Escobar.

U posljednje dvije nedjelje odnosi između Kosova i Srbije ponovo su zategnuti jer se u četiri opštine na sjeveru održavaju protesti grupa lokalnih Srba koji se protive ulasku u opštinske objekte novih gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su u Zvečanu maskirane grupe Srba ranile 30 vojnika KFOR-a, od kojih tri vatrenim oružjem.

XS
SM
MD
LG