Dostupni linkovi

NVO sa Kosova podnela krivičnu prijavu protiv potpredsednika Skupštine Srbije


Božidar Delić
Božidar Delić

Nevladina organizacija "Ratni zločini u Đakovici" podnela je 16. avgusta Specijalnom tužilaštvu Kosova u Prištini krivičnu prijavu za ratne zločine protiv aktuelnog potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića.

Predstavnica te organizacije Škendije Hoda (Shkëndije Hoda) je navela da imaju prikupljene dokaze za zločine nad civilima, koje je navodno Delić počinio tokom rata na Kosovu.

"U stvari, tu su tri krivične prijave priložene sa nekom činjeničnom dokumentacijom, dnevnikom delovanja brigade", rekao je Hoda.

Božidar Delić je tokom rata na Kosovu 1999. godine bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Beogradski nevladin Fond za humanitarno pravo, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, je protiv njega podneo dve krivične prijave zbog, kako su naveli, zločina na Kosovu, ali protiv Delića nikada nije pokrenut postupak u Srbiji.

Hoda veruje da će kosovski pravosudni organi istražiti zločine na osnovu dokaza ove organizacije "Ratni zločini u Đakovici". Ona podvlači da su civili iz okoline Đakovice identifikovali Delića kao osobu koja je "počinila ratne zločine".

Inače, Božidar Delić je rano detinjstvo proveo u svom rodnom selu, Ljugbunaru u Đakovici, a potom se preselio u Beograd gde je završio vojnu akademiju.

Poslanici Skupštine Srbije su 2. avgusta za predsednika Skupštine izabrali Vladimira Orlića iz Srpske napredne stranke, a jedan od zamenika je i Božidar Delić iz koalicije NADA.

Na to je reagovala predsednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je Delić bio umešan u rat na Kosovu.

Delić se kao svedok odbrane pojavio pred Haškim tribunalom u procesima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i Vladimira Lazarevića, koji je pred tim sudom osuđen za ratne zločine na Kosovu.

Više puta je poručivao da Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, ne bi isporučio Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG