Dostupni linkovi

U Briselu bezuspešan još jedan sastanak pregovarača Srbije i Kosova 


FILE PHOTO: EU flags flutter in front of the European Commission headquarters in Brussels

Propao je još jedan pokušaj da se pronađe dogovor između Srbije i Kosova oko registarskih tablica. Nedostatak dogovora nakon maratonskih razgovora koje je, odvojeno obavio sa prištinskom i beogradskom delegacijom, potvrdio je i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog.

Obe strane su optužile jedna drugu za nedostatak spremnosti za dogovor.

Petar Petković, glavni pregovarač Beograda je naglasio da su pregovori dodatno opterećeni odlukom Kosova da preda aplikaciju za prijem u Savet Evrope.

"Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem zbog protivpravne i jednostrane odluke Prištine", rekao je Petković novinarima posle sastanka.

U vezi s tim, Besnik Bislimi glavni preištinski pregovarač je odbio tvrdnje zvaničnog Beograda da je ovom odlukom Kosovo pogazilo Briselski sporazum.

"U Briselskom sporazumu strane se obavezuju da neće jedna drugu blokirati na putu ka Evropskoj uniji. Stoga nema govora o nikakvom kršenju dogovora", ocenio je Bislimi.

Prema Besniku Bislimiju, bio je ovo poslednji susret u okviru dijaloga oko kojeg se razgovaralo o registarskim tablicama te da će prištinska strana odbiti da dođe u Brisel da dalje razgovara oko ove teme.

Prema Bislimiju upravo je Srpska strana ta koja je predložila održavanje susreta za 13. maj navodeći da ima konkretan predlog o registarskim tablicama "u skladu sa evropskim standardima" te da će ga predstaviti na sastanku. To se, prema Bislimiju nije desilo jer beogradska strana nije došla sa predlogom.

Miroslav Lajčak je namerovao da, nakon odvojenih susreta, organizuje takozvani trilateralni sastanak, do kojeg nije došlo.

Lajčak se u pokušajima, koji su trajali skoro 12 sati u petak (13. maj), u dva navrata odvojeno sastao sa stranama u neuspelom pokušaju da ih okupi za istim stolom.

Petar Petković je naglasio da je Bislimi odbio da se sastane sa njim nakon što je Petković zatražio da se razgvara o formiranjiu Zajednice Srpskih Opština na Kosovu (ZSO). Bislimi je takođe pred novinarima potvrdio da nije prihvatio da raspravlja oko ove teme.

Evropska strana je uoči današnjeg sastanka najavila da će se na dnevnom redu naći teme koje su vezane za registarske tablice, energetiku i nestala lica. Prema Miroslavu Lajčaku, strane su "postigle napredak" po pitanju energetike.

XS
SM
MD
LG