Dostupni linkovi

Vučić o dijalogu sa Kosovom: Ne znam da li je moguć napredak


"Verujem da je napredak potreban, a da li je moguć to ćemo da vidimo", rekao je Vučić 14. jula u Pančevu.
"Verujem da je napredak potreban, a da li je moguć to ćemo da vidimo", rekao je Vučić 14. jula u Pančevu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da delegacija Srbije ide "u najboljoj veri" u Brisel, gde je za 19. jul zakazana nova runda dijaloga sa Kosovom.

"Želimo da razgovaramo, da rešavamo konkretne probleme, od nestalih lica svega ostalog. Verujem da je napredak potreban, a da li je moguć to ćemo da vidimo", rekao je Vučić 14. jula u Pančevu.

Iz Brisela je dan ranije potvrđeno da je 19. jul datum nove runde dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou.

Portparol Evropske unije Peter Stano je potvrdio da će se tada u Briselu ponovo sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti (Aljbin).

"Ovaj sastanak dijaloga na visokom nivou fokusiraće se na raspravu o postignutom napretku - sledećim koracima u dijalogu, koji je važan za evropsku perspektivu Kosova i Srbije", rekao je Stano.

Biće to drugi susret Vučića i Kurtija u okviru briselskog dijaloga.

Prvi susret bio je 15. juna, kada je zvanično obnovljen proces dijaloga. Međutim, taj sastanak je pokazao da su strane potpuno udaljene u stajalištima, ali su se složile da nastave sa susretima.

Prošle nedelje je takođe održana runda dijaloga sa pregovaračkim ekipama gde se, između ostalog, razgovaralo o pripremi za naredni susret lidera.

Inače, srpska strana insistira da Kosovo treba da primeni dogovor o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Kosovska strana, pak, naglašava da postoji niz postignutih sporazuma u okviru dijaloga koje beogradska strana ne sprovodi adekvatno - kao što su kontrola granica, priznavanje diploma, sertifikacija štetne robe, sloboda kretanja, kao i sporazum o fusnoti.

Vučić: Ustav brani obaveznu vakcinaciju

Vučić je izjavio "on lično" pobornik ideje o obaveznoj vakcinaciji za pojedine kategorije stanovništva, ali da tako nešto nije moguće zbog Ustava Srbije, jer bi to predstavljalo kršenje ljudskih prava.

Upitan da li Srbija može da prati Francusku ili Grčku po pitanju obavezne vakcinacije za pojedine kategorije stanovništva, ili će možda digitialni sertifikat biti potreban za ulazak na javna okupljanja, Vučić je rekao da Srbija ima Ustav "u kojem su svi ravnopravni".

"Ako me pitate da li bih lično bio pobornik onoga što rade Makron (predsednik Francuske) ili Micotakis (premijer Grčke), sutra bih to uradio. Ali postoji ograničavajući faktor, Ustav", rekao je Vučić.

Rekao je da "ne krije šta misli o onima koji ne žele da prime vakcinu", ali je upitao "kako da kaže nekom građaninu da može da uđe u tržni centar ako je vakcinisan, a ne može ako nije".

"Kako onda da odbranim Ustav", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da će Srbija preći 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana u narednih dan ili dva i da je na dnevnom nivou oko pet hiljada vakcinisanih, ali da to "nije dovoljno". Izneo je i podatak da brojevi zaraženih rastu za "oko 20 odsto na nedeljnom nivou".

"Slaba je vakcinacija, od Tutina, Sjenice, Novog Pazara, to su kao crne rupe do Lajkovca, Mionice, Uba. Ne znam šta je u pitanju, možda ni mi nismo dobar posao obavili", rekao je Vučić.

Obe doze vakcine primilo je 2.642.507 građana Srbije, saopštila je članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Ukupan broj preminulih od posledica korona virusa u Srbiji od početka pandemije do 13. jula je 7.076. U istom periodu je potvrđeno 717.812 slučajeva infekcije.

XS
SM
MD
LG