Dostupni linkovi

Nemačka šefica diplomatije u Prištini pozvala na nastavak dijaloga Kosova i Srbije 


Annalena Baerbock, nemačka ministarka spoljnih poslova
Annalena Baerbock, nemačka ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) je izjavila da Kosovo i Srbija moraju nastaviti dijalog, koji se vodi u Briselu posredstvom Evropske unije, a kako bi se postigao napredak o normalizaciji odnosa dve strane.

Berbok je na konferenciji za novinare u Prištini 10. marta, nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti), rekla da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, te da sada EU treba da uradi svoj deo posla. Istakla je i kako zemlje na Zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu.

Sa druge strane, premijer Kurti je istakao da Kosovo ostaje na evropskom putu iako su građani razočarani što se kasni sa liberalizacijom viza.

"Uverio sam ministarku Berbok da je Kosovo stabilan partner a to smo dokazali prihvatom izbeglica iz Avganistana i uvođenjem sankcija Rusiji", rekao je Kurti.

Berbok na Kosovu boravi u pratnji specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarazina (Manuel Sarrazin), a nakon posete Bosni i Hercegovini. Potom će 11. marta boraviti i u Beograd gde će se sastati sa visokim zvaničnicima Srbije.

Osmani zatražila članstvo u Savet Evrope i NATO

Prethodno je predsednica Kosova Vjosa Osmani od nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok zatražila podršku za članstvo u Savet Evrope i NATO.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Kosova, predsednica Osmani je nemačkoj šefici diplomatije rekla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za članstvo u Savet Evrope, a da je članstvo u NATO od suštinskog značaja za očuvanje mira i bezbednosti u region.

Ponovila je da je evroatlantske integracija Kosova i celog Zapadnog Balkana neophodne usled rata u Ukrajini.

Osmani je rekla da Kosovo želi da postane članica NATO-a kako Rusija i Srbija ne bi mogle da destabilizuju region.

Kosovo traži hitan prijem u NATO od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara. Tako je Vlada Kosova na sednici 9. marta donela odluku da osnuje međuinstitucionalnu radnu grupu za učlanjenje Kosova u NATO.

XS
SM
MD
LG