Dostupni linkovi

Kosovo osniva radnu grupu za učlanjenje u NATO 


Zastava NATO, 30. mart 2019.

Vlada Kosova je na sednici 9. marta donela odluku da osnuje međuinstitucionalnu radnu grupu za učlanjenje Kosova u NATO.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je rekao da će glavni cilj ove grupe biti unapređenje procesa integracije u NATO, jačanje prisustva Kosova u regionalnim organizacijama i mehanizmima, međunarodna bezbednost, kao i saradnja sa strateškim međunarodnim saveznicima.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore na Kosovu Donika (Gervala) Grvala je ocenila da je članstvo Kosova u NATO hitno pitanje zbog vojne invazije Rusije na Ukrajinu.

Međuinstitucionalnom radnom grupom učlanjenje Kosova u NATO će predsedavati ministarka spoljnih poslova, a članovi će biti ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova i ministar pravde.

U radnoj grupi će biti i predstavnici iz Predsedništva, kancelarije premijera, kosovske ambasade u Briselu i kosovske ambasade u Sjedinjenim Državama.

Kosovo traži hitan prijem u NATO od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je 5. marta rekla kako je članstvo Kosova u NATO neophodno za održavanje mira u regionu.

I ministar odbrane na Kosovu Armend Mehaj je zatražio pre nekoliko dana hitan prijem Kosova u NATO i uspostavljanja stalne baze SAD na Kosovu.

NATO ugovor predviđa da članstvo može da dobije svaka evropska zemlja koja ispunjava neophodne standarde, ali odluka o proširenju mora biti doneta jednoglasno.

Četiri članice NATO-a još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova: Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 7. marta da zbog sukoba u Ukrajini mnogi u globalnoj situaciji žele ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije.

"Kada bi ih primili u bilo koju međunarodnu organizaciju to bi značilo da su srušili Vašingtonski sporazum. Mi bi ih iznenadili efikasnim odgovorom. Tog dana saznaće imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova", naveo je Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG