Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kada Crveni krst zakuca na vrata kosovskih Srba


Tokom policijske akcije u Severnoj Mitrovici nekoliko policijskih zvaničnika je povređeno

Da li je srpski Crveni krst na Kosovu sprovodio navodni popis stanovništva ili je radio na ažuriranju socijalne karte za sada nije utvrđeno. Međutim, njihovo kucanje na vrata i prikupljanje podataka o domaćinstvima nateralo je Policiju Kosova da izvrši pretres prostorija Crvenog krsta širom Kosova i da zapleni materijal.

Iz Vlade Kosova navode da su ilegalne aktivnosti unutar teritorije Kosova, bez obzira na prirodu rada bilo koje organizacije, neprihvatljive i neće biti tolerisane. Portparol Vlade Arber Vlahiu za RSE je rekao da je delovanje humanitarnih organizacija na Kosovu regulisano zakonom i ne može biti zloupotrebljeno.

"Bezbednosni mehanizmi Kosova su odgovorni za bezbednost građana u zemlji, bez razlika, i oni su uvek na usluzi građana", naveo je Vlahiu nakon što je navodno ažuriranje socijalne karte Crvenog krsta izazvalo reakcije na Kosovu, a posebno među srpskim političkim partijama uoči lokalnih izbora 22. oktobra.

Naime, Policija Kosova je u sredu uz ovlašćenja tužilaštva izvršila pretres prostorija srpskog Crvenog krsta na Kosovu, kao i nekoliko privatnih kuća uposlenih u toj organizaciji. Tom prilikom konfiskovana su dokumenta za koja postoji sumnja da ih pojedinci ove organizacije koriste u vezi popisa stanovništva. Policija ocenjuje da su ta dokumenta sumnjiva i u suprotnosti sa zakonskim odredbama, s obzirom da popis stanovništva na Kosovu mogu da provode samo izvršne institucije Kosova.

Policija je takođe tokom pretresa intervjuisala nekoliko pojedinaca koji su se nalazili u prostorijama Crvenog krsta, gde je pronađen materijal za popis stanovništva. Tokom policijske akcije u Severnoj Mitrovici nekoliko policijskih zvaničnika povređeno je nakon što su ih napali pojedinci protiv kojih je pokrenut slučaj zbog napada na službeno lice.

Na Kosovu nema mnogo reakcija u vezi toga za sada, osim što je američki ambasador Greg Delavi na Tviteru napisao da je zabrinut zbog pitanja Crvenog krsta i da blisko prati dešavanja.

Policiji je na proces evidentiranja Crvenog krsta pažnju skrenuo lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović
Policiji je na proces evidentiranja Crvenog krsta pažnju skrenuo lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović

O čemu se zapravo radi, ispričao je sugrađanin Severne Mitrovice na čija je vrata zakucao Crveni krst:

"Došla je devojka koja volontira za Crveni krst. Tražili su ime i prezime, pitali da li sam u radnom odnosu, da li sam primao nekad neku pomoć, matičan broj lične karte, da li sam zaposljen, koliko je članova porodice, da li smo odvojeni."

Iz Crvenog krsta Srbije kažu da ne postoji bilo kakav razlog da ta organizacija realizuje popis građana na Kosovu. Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović, gostujući na Radio-televiziji Srbije, navela je i da će se Crveni krst Srbije obratiti međunarodnim institucijama u cilju zaštite svojih službenika privedenih na Kosovu.

"Ono što postoji to je obaveza Crvenog krsta da napravi socijalnu kartu, jer je to odgovornost Crvenog krsta da realno i objektivno deli humanitarnu pomoć", kazala je Milenović.

S druge strane, Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije najoštrije protestuje zbog privođenja članova Crvenog krsta Kosova i upada policije u njegove prostorije, te upozorava da "zloupotreba humanitarnih pitanja u političke svrhe nikome ne može doneti dobro".

Iz Srpske liste rekli su da je zaplena materijala i pečata, kao i "zlostavljanje članova te humanitarne organizacije događaj bez presedana". Oni dodaju da je policijskim organima na Kosovu na proces evidentiranja Crvenog krsta pažnju skrenuo lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP) Oliver Ivanović, inače politički suparnik Srpske liste.

Ivanović je nedavno na jednoj od njegovih press konferencija izjavio da je ono što se dešava čudno i zabrinjavajuće.

"Po stanovima nam se pojavljuju ljudi koji kucaju na vrata i vrše nekakav popis. Taj popis je apsolutno nelegalan i ja osnovano sumnjam da se radi o sekti ili o nekoj zlonamernoj organizaciji. U svakom slučaju, mislim da policiji morate to da prijavite, pozivam građane da prijave svakoga ko kuca na vrata i traži ličnu kartu ili lična dokumenta, jer za tako nešto nije ovlašten", kazao je Ivanović.

I iz Partije kosovskih Srba, treće političke opcije među Srbima na čijem je čelu Aleksandar Jablanović, rečeno je da je "popis stanovništva, koji je doveo do ugrožavanja rada Crvenog Krsta i njegovih službenika, ustvari samo deo kampanje Srpske liste i Srpske napredne stranke (SNS) na Kosovu kako bi došli do svakog domaćinstva, pretili i zastrašivali ljude pre lokalnih izbora i tako uticali na volju naroda".

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG