Dostupni linkovi

Fudbalska federacija Kosova: Utakmica sa Španijom prema propisima FIFA i UEFA


Igrači kosovske reprezentacije, slaveći pogodak na utakmici Bugarska - Kosovo, u okviru kvalifikacija za EURO 2020. (fotoarhiv)
Igrači kosovske reprezentacije, slaveći pogodak na utakmici Bugarska - Kosovo, u okviru kvalifikacija za EURO 2020. (fotoarhiv)

"Fudbalska utakmica Španija - Kosovo odigraće se u skladu sa propisima i protokolom FIFA-e i UEFA-e za zvanične utakmice", izjavili su 10. marta zvaničnici Španske fudbalske federacije tokom razgovora sa predsednikom Fudbalskom federacijom Kosova (FFK), Agimom Ademijem.

Kako se navodi u saopštenju FFK-a, zvaničnici Španske federacije su "izrazili žaljenje zbog vesti koja je objavljena u lokalnim medijima".

U okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava u Kataru 2022. godine, Španija će 31. marta u Sevilji ugostiti Kosovo.

FFK je od Španske fudbalske federacije, Unije evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Svetske fudbalske federacije (FIFA) zatražio objašnjenje povodom objave španske fudbalske selekcije na Twitteru da je Kosovo "teritorija".

Napisano je kako Španija započinje kvalifikacije za Svetsko prvenstvo utakmicama "protiv Grčke, Gruzije i teritorije Kosova".

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Fudbalski savez Kosova takvu opisuje nepravednim pokušajem za minimiziranjem državnosti Kosova.

"Zahtevali smo od UEFA-e da zatraži zvaničnu izjavu španske federacije. Tada ćemo reagovati u skladu sa mogućnostima koje su nam na raspolaganju", rekao je Saljihu, generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova.

UEFA: Stvar je u nadležnosti FIFA-e

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi je, u međuvremenu, razgovarao sa zvaničnicima UEFA-e koji su "potvrdili da je sve u redu i da će se meč održati kako je planirano".

Radio Slobodna Evropa (RSE) je zatražio od UEFA-e komentar na situaciju koja je nastala nakon pisanja na Twitteru i na reakcije Fudbalske federacije Kosova.

UEFA je u pisanom odgovoru navela da "ta utakmica spada u nadležnost FIFA-e i da je regulisana prema FIFA-inim propisima".

FIFA još nije odgovarila na pitanja RSE.

U maju 2019. godine UEFA je donela odluku da i zemlje koje ne priznaju Kosovo moraju da igraju utakmice protiv Kosova na nivou reprezentacija ili klubova, bez obzira da li su domaćini ili se utakmica igra u gostima ili na neutralnom terenu.

Na osnovu te odluke, sve reprezentacije i klubovi iz zemalja koje ne priznaju Kosovo, osim Srbije i Bosne i Hercegovine – koje su izuzete iz te odluke iz bezbednosnih razloga – u obavezi su da igraju protiv reprezentacije Kosova ili kosovskih klubova.

Salihu: Nećemo dozvoliti osporavanje simbola

Španski list Marca piše da Španija ne prihvata da kosovska zastava tokom utakmice u Sevilji bude istaknuta pored španske i da "muzika koja bude intonirana neće biti predstavljena kao nacionalna himna Kosova".

Međutim, generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Saljihu Saljihu napominje da je Španija svesna činjenice da će protiv kosovskog fudbalskog tima igrati kao protiv svake druge države.

Kosovo, napominje Saljihu, neće dozvoliti osporavanje simbola na utakmici 31. marta u Sevilji, kao što je intoniranje kosovske himne ili osporavanje simbola Kosovskog fudbalskog saveza.

"Ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti kršenje naših simbola i svega onoga što smo postigli kao ravnopravni član UEFA-e i FIFA-e. Nećemo to dozvoliti. Problemi bi trebali da imaju oni koji se nisu pridržavali pravila. Kakve god posledice bile po nas, ne verujem da neko ima hrabrosti da skrnavi državne simbole. Oni [Španci] će doći na Kosovo [u revanš]. Dakle, ovo je apsurdno", naglasio je Salihu.

Fudbaleri kosovske reprezentacije tokom treninga na stadionu Fadil Vokrri u Prištini (fotoarhiv)
Fudbaleri kosovske reprezentacije tokom treninga na stadionu Fadil Vokrri u Prištini (fotoarhiv)

U okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Katar 2022, Kosovo se takmiči u grupi B u kojoj su još Španija, Grčka, Švedska i Gruzija.

Kosovo će 28. marta ugostiti Švedsku.

Kosovo je 3. maja 2016. godine postalo punopravni član UEFA-e. Deset dana kasnije, 13. maja, Kosovo se pridružilo, kao punopravni član, i FIFA-i.

Ministarstvo sporta Španije je 2017. godine odbilo da izda vize članovima kosovskog olimpijskog tima za učešće na Mediteranskim igrama, koje su se održavale u Taragoni krajem juna te godine.

Međutim, Španski olimpijski komitet je potom odobrio vize kosovskoj delegaciji pa je kosovskim olimpijcima omogućeno učešće na Mediteranskim igrama.

Priredila: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG