Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako Kosovo slavi Dan albanske zastave


Zašto kosovski Albanci gaje posebna osećanja prema crveno-crnoj zastavi za dvoglavim orlom?

Širom Kosova vijore se albanske zastave, povodom dana te zastave, 28. novembra. Na ovaj dan, u Vljori su 1912. godine Ismailj Ćemalji i ostali albanski patrioti podigli albansku zastavu i potpisali deklaraciju o nezavisnosti.

Kosovski Albanci gaje posebna osećanja prema crveno-crnoj zastavi za dvoglavim orlom i stoga širom zemlje povodom Dana albanske zastave vlada praznična atmosfera. Trgovi su puni građana i dece koji prisustvuju brojnim kultuno-umetničkim programima. Državni zvaničnici odaju počast albanskim herojima širom zemlje, dok je Vlada Kosova prošle nedelje odlučila da danas bude neradni dan.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, napisao je na Facebook profilu da je albanska zastava uvek bila u srcima Albanaca kao nepresušni izvor inspiracije.

„Srećan sam i ponosan kada vidim da se slobodno vijori u mestima više nego ikada“, dodao je on.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, napisao je da se danas „svi osećamo kao jedan, jaki ali i odgovorni za izgradnju i razvoj naših država, gde god da smo“.

Zastava Republike Kosova slabo je vidljiva na ovaj dan, a to pre svega zato što su uz onu albansku mnogi na Kosovu odrasli, što potvrđuje i Besa Caka iz Vučitrna.

„Praznik 28. novembar je jedan od najlepših osećanja, Dan Zastave. Svi smo odrasli uz tu zastavu. To ne znači da kosovsku zastavu ne volimo, zapravo volimo je i poštujemo je. Ali uz albansku zastavu smo odrasli, roditelji su nas učili da gajimo veliku ljubav prema toj zastavi, i naravno, ovaj praznik je veoma cenjen. Nadam se da će biti i za buduće generacije“, kaže ona.

Alji Mehani kaže da dok je kosovska zastava državna, ona albanska je nacionalna zastava.

„Nema ničeg lošeg da dve zemlje imaju dve zastave. Ali, za nacionalna pitanja i zbog ove zastave prolivena je velika krv, ljudi su dali svoje živote za nju. Kosovska zastava ukazuje na to da smo država, ali zastava svih Albanaca je ona crveno-crna sa dvoglavim orlom“, kaže on.

Kosovska zastava ukazuje na to da smo država, ali zastava svih Albanaca je ona crveno-crna sa dvoglavim orlom: Alji Mehani
Kosovska zastava ukazuje na to da smo država, ali zastava svih Albanaca je ona crveno-crna sa dvoglavim orlom: Alji Mehani

Besnik Krasnići međutim kaže da prema kosovskoj zastavi ne oseća baš ništa.

„Albanska zastava za mene predstavlja ujedinjenje. To je jedna zastava, za obe zemlje. Prema kosovskoj zastavi ništa ne osećam“, kaže on.

Profesor sociologije, Šemsi Krasnići, kaže da je emotivna veza kosovskih Albanaca sa nacionalnom albanskom zastavom veoma prirodna, jer je ona bila simbol kojom su se identifikovali Albanci bilo gde u svetu, u Albaniji, Kosovu, Makedoniji ili bilo gde drugo.

Ta zastava se i dalje jako voli i mnogo je dublje integrisana u dušu i kulturu naroda, dodaje on:

„Albanska zastava je dugotrajni simbol, koristi se više od sto godina. Postala je deo mentaliteta, kulture i duše Albanaca. Ne verujem da je bilo za očekivati da se u jednom trenutku, određenog datuma, odustane od te zastave. To nije moguće. Ali, istovremeno, proglašenje nezavisnosti Kosova i upotreba kosovske državne zastave treba da se shvati kao istorijski čin. A najpravednije rešenje je upotreba obe zastave. Pojedini građani to već i rade, na svadbama se ponekad upotrebljavaju obe zastave, iako se u poslednje vreme više koristi nacionalna, albanska zastava“.

Krasnići dodaje da se treba uzeti u obzir i istorijski, vekovni aspekt prema albanskoj zastavi koji je duboko urezan u albanski mentalitet. Pored toga, boje nacionalne zastave su u skladu i sa nacionalnom i narodnom nošnjom, što zaokružuje albanski identitet.

Treba uzeti u obzir i istorijski, vekovni aspekt prema albanskoj zastavi koji je duboko urezan u albanski mentalitet: Šemsi Krasnići
Treba uzeti u obzir i istorijski, vekovni aspekt prema albanskoj zastavi koji je duboko urezan u albanski mentalitet: Šemsi Krasnići

Profesor Krasnići dodaje da se i kosovska zastava treba poštovati i koristiti, pa i tokom praznika kao što je 28. novembar. Ljubav za kosovskom zastavom postoji, ali ona mora i dalje da se gaji, kaže Krasnići. Ta zastava je takođe veliko i istorijsko dostignuće za albanski narod. Ipak, za snažniji osećaj prema kosovskoj zastavi potrebno je još vremena.

„Na kosovskoj zastavi nema boja nacionalne zastave, kao ni simbola.To je bilo rešenje za situaciju u kojoj se nalazi Kosovo. Ali, za jaču emotivnu vezu prema toj zastavi potrebno je da prođe još vremena. Jaku emotivnu vezu kreira i sama država, funkcionišući onako kako treba. Ukoliko državni rukovodioci ne zloupotrebljavaju državu iz ličnih interesa, onda će sigurno i ljubav prema državi ali i prema zastavi rasti više“, kaže Krasnići.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG