Dostupni linkovi

Kosovo se priprema za međunarodnu utakmicu 5. marta


Ilustracija
Ilustracija
Bekim Bislimi

Fudbalska federacija Kosova i Ministarstvo kulture, omladine i sporta rade na obezbeđivanju barem minimalnih infrastrukturalnih uslova na dva stadiona, u Prištini i Mitrovici, za održavanje prve prijateljske međunarodne utakmice reprezentacije Kosova koju je dozvolila FIFA. Termin za tu utakmicu je 5. mart.

Eroll Salihu, generalni sekretar FFK-a kaže da minimalni uslovi za utakmicu postoje, ali da treba uraditi više zato što će prva utakmica biti ogledalo zemlje.

Zeleno svetlo Međunarodne fudbalske federacije – FIFA, da Kosovo može da igra prijateljske međunarodne utakmice, pokrenulo je nadležne mehanizme, kako Fudbalsku federaciju, tako i Vladu, da učine neophodno pripreme za jednu takvu utakmicu u što kraćem roku. I dok vlada uverenje da ljudski resursi ili fudbaleri na međunarodnom nivou neće nedostajati kosovskoj reprezentaciji, ostaje briga oko infrastrukturalnih priprema i ispunjavanja optimalnih uslova za održavanje međunarodne utakmice.

Predstavnici Fudbalske federacije Kosova (FFK) ističu da problem infratrukture odavno postoji, dok vladini zvaničnici odgovorni za sport, naglašavaju da je poslednjih godina puno investirano s ciljem poboljšanja situacije.

Eroll Salihu, generalni sekretar FFK-a u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da Kosovo trenutno ima dva stadiona, u Prištini i Mitrovici, koja su najbliža prihvatljivim kriterijumima koje traži FIFA.

“Nisu potrebni izvanredni uslovi, zato što je međunarodna prijateljska utakmica. Ipak, potrebni su neki minimalni standardi. Mislim da ukoliko nastavimo sa ovakvom pozitivnom euforijom, naši državni organi, Vlada ili opštine Priština i Mitrovica mogu da urade nešto na dva glavna stadiona koja mogu da se osposobe za kratko vreme. Optimista sam u tom pravcu i mislim da ćemo moći da igramo prvu prijateljsku utakmicu, barem pod minimalnim uslovima”, ističe Salihu.

Ispunjavanje traženih infratrukturalnih uslova od strane FIFA-e, bar za olimpijski stadion “Adem Jashari’ u Mitrovici i gradski stadion u Prištini, prioritet su Ministarstva kulture, omladine i sporta. Prvi čovek tog Ministarstva, Memli Krasniqi za RSE kaže da je realizacija projekta za regulisanje infrastrukture stadiona u Mitrovici, za koji je još ranije Ministarstvo izdvojilo 700 hiljada eura, pri kraju.

“Verujemo da će jako brzo, narednih nedelja, biti završeno sve što je preostalo, uključujući i postavljanje sedišta. Posle, tu su i drugi delovi čije je finansiranje preuzela opština a koji se odnose samo na logistički deo postavljanja semafora, reflektora, i tako dalje, koje smo mi dopremili iz Švedske, a koje je stadion Rasunda dao kao donaciju FFK-a”.

Prva utkamica kao ogledalo

S druge strane, Salihu naglašava da u vezi sa gradskim stadionom u Prištini ostaje dilema kakao će se finansirati infrastruktura, zbog činjenice da taj stadion pripada opštini Priština. Prema njegovim rečima, ministarstvo je izrazilo spremnost da finasira, ali ostaje na opštinskim organima da donesu odluku. Salihu, ipak, naglašava da prva utakmica može da se odigra odmah i u postojećim uslova, te da je FIFA odredila 5. mart za datum održavanja prve prijateljske međunarodne utakmice fudbalske reprezentacije Kosova. Taj termin je pokrenuo, kaže Salihu, sve faktore da se stvore neophodni uslovi za održavanje utakmice.

“Vi znate da je Svetsko prvenstvo na pragu i postoji uslovno rečeno samo jedan slobodan termin, zato što su klubovi (u kojima igraju kosovski igrači) obavezni da oslobode igrače za taj rok. Inače mi bi smo mogli da odigramo utakmicu već sutra. Smatram da u ovom momentu možemo da igramo prijateljske međunarodne utakmice. Postoji teren i treba malo posla da se unutrašnja infrastruktura očistiti. Ipak, prva utakmica je ogledalo, a i vani će biti veliko interesovanje i treba da uradimo nešto posto je trenutno stanje loše”.

Ministar Krasniqi je naglasio da je Vlada spremna da preduzme potrebne korake za eventualno investiranje.

“Želim da kažem da nas ova situacija nije zatekla nepripremljene, zato što smo mi te projekte pokrenuli odavno. Mi smo apsolutno spremni za međunarodnu utakmicu i za 5. mart, datum koji je odredila FIFA. Bilo da se utakmica u odigra u Prištini bilo u Mitrovici, mi smo u stanju da je oraganizujemo. To naravno nije na nivou kriterijuma u kategoriji A, ali će biti u prihvatljivoj kategoriji.”

U maju prošle godine FIFA se složila u načelu da Kosovo igra prijateljske mečeve, ali zbog suprotstavljanja Srbije i predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) Mišela Platinija, bilo je usporeno donošenje konačne odluke. Ipak, 13 januara ove godine, FIFA je konačno dala zeleno sjvetlo Kosovu, održavši tako obećanje dato ranije FFK-u.
XS
SM
MD
LG