Dostupni linkovi

Kraj za kola bez tablica na severu Kosova


Priština
Priština

Nakon skoro 20 godina, od ponedeljka (24. septembar) na severu Kosova neće moći da se voze neregistrovana vozila, a kosovska policija će preduzimati sve neophodne zakonske mere. Ovo je rečeno Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz regionalne direkcije policije Mitrovica Sever.

Šef operative Željko Bojić ističe da je činjenica da u četiri severne opštine u saobraćaju učestvuje veliki broj vozila uvezenih iz inostranstva, bez potrebne saobraćajne dokumentacije, tehnički neispravna i bez opreme koju su obavezna da poseduju.

"Policija će od 24. (septembra) početi sa sprovođenjem operativnog plana kojim je predviđeno preduzimanje policijskih mera u svim opštinama, odnosno u zoni odgovornosti Regionalne direkcije policije Mitrovica Sever. Tim planom je predviđeno da će vozila koja su tehnički neispravna – a pojedina takva vozila se koriste i kao taksi vozila te za prevoz putnika, pa se samim tim dovodi u pitanje i bezbednost putnika – policija konfiskovati i isključivati iz saobraćaja", pojasnio je Bojić.

Bojić je naveo da su ove policijske mere neophodne i preduzimaju se radi veće bezbednosti građana, pre svega dece, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i drugih preventivnih mera, a sve u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

On je naveo da ne raspolažu podacima o broju ovakvih vozila.

"Tačan broj nemamo, ali radi se o velikom broju takvih vozila. Takva vozila više neće moći da učestvuju u saobraćaju. U slučaju nailaska patrole, ista će biti konfiskovana, isključivana iz saobraćaja i biće preduzimane dalje zakonske mere", istakao je Bojić i naveo da će u slučaju eventualnog otpora policija postupiti u skladu sa zakonskim nadležnostima.

Bojić: Mere policije su neophodne
Bojić: Mere policije su neophodne

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture kazao je da je bilo krajnje vreme da se ovako nešto sprovede u delo, imajući u vidu da brojni taksisti koriste takva vozila.

"Grad nam je mali, pogotovu ako pričamo o severnom delu Mitrovice. Nemamo prostora za normalno funkcionisanje. Svi parkovi, sva mesta kojima trebamo proći, šetalište, nova ulica Lole Ribara... sve je već puno sa desne strane parkiranim automobilima. Pretpostavka je da preko 30 procenata automobila koja se voze na severu su neregistrovana", rekao je Radaković.

Radaković je ocenio da će ove mere poboljšati bezbednosni aspekt.

"Mislim da je dobra činjenica da imamo, pre svega, bezbedniji grad o pitanju vožnje automobila", dodao je.

Dušan Radaković je kazao da je manji broj onih koji voze bez vozačke dozvole u odnosu na vožnju neregistrovanih vozila.

Kao dobru stranu ove odluke za severne opštine, Radaković je naveo i rešenje parking prostora, usled smanjenja broja automobila, ističući da ekonomski moment, na koji se pojedini pozivaju, nije izgovor za vožnju ovakvih automobila.

"Imati korist na osnovu nečega što kršite zakon, a da ne pričam o bezbednosti. Imali ste slučajeva na putu Mitrovica - Zvečan, koliko ljudi je tu nastradalo i uglavnom su bila auta koja nisu registrovana. Smatram da je ovo pozitivni aspekt i da će građani, koji u ovom trenutku kažu da to nije dobra stvar, za tri, četiri, pet meseci videti boljitke", tvrdi Radaković.

I u Policiji Kosova su istakli da je zbog tehničke neispravnosti ovih vozila dolazilo do izazivanja saobraćajnih incidenata sa velikim posledicama i smrtnim ishodom.

Građani uglavnom pozitivno ocenjuju ovu odluku policije u smislu sprovođenja zakonskih mera, dok su taksisti različito reagovali.

Beležimo reakcije Mladena, Dejana i Nenada, taksista iz Severne Mitrovice:

Anketa: taksisti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Građani Dragan Milovanović i Božo Bogunović policijske mere koje će uslediti, ovako komentarišu:

Anketa: građani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

S druge strane, i dalje traje preregistracija vozila koja poseduju tablice kosovskih gradova MUP-a Srbije, kao što su KM, PR, UR, PZ (Kosovska Mitrovica, Priština, Uroševac, Prizren...) u kosovske tablice RKS (Republika Kosovo) ili KS (Kosovo).

Ali, kako su iz policije na severu rekli, ukoliko ta vozila nemaju važeću registraciju ili osiguranje, i protiv njih će se preduzeti mere.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG