Dostupni linkovi

Kosovo razmatra neuspelu privatizaciju Pošte i Telekoma


Zgrada PTK
Skupština i Vlada Kosova treba da razmotre probleme koji su nastali tokom procesa privatizacije 75 posto akcija Pošte i Telekoma Kosova (PTK), da pronađu razloge zašto nije uspela kako se oni ne bi ponovili, kažu u Odboru za budžet i finansije i ekonomski stručnjaci.

Muhamet Mustafa, član Odbora za ekonomiju i finansije u Skupštini Kosova, istovremeno i član istražne komisije o PTK-u, u izjavi za RSE skreće pažnju da odgovorne vlasti treba da budu dobro pripremljene za nov proces privatizacije.

„U Skupštini Kosova treba odmah doneti jednu odluku o privatizaciji PTK-a, a uz to i strategija privatizacije u vezi sa procentom akcija koji se treba privatizovati. A onda počinje proces koji će dobiti kredibilitet i koji će privući bolje investitore“, kaže Mustafa.

Privatizacija ove, takoreći, najprofitabilnije kompanije nije uspela zbog nedostatka kvoruma u Skupštini Kosova da se formira istražna parlamentarna komisija za privatizaciju PTK-a.

Vlada Kosova je aprila 2013. prodala ovu kompaniju za 277 miliona evra konzorcijumu koji čine nemački "Axos Capital" i britanski "Najafi Company".

Opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje, prodaju akcija PTK-a su smatrali nezakonitom s obzirom da je bila obuhvaćena budžetom za sledeću godinu.

Ranije je opozicija u Skupštini Kosova blokirala prodaju akcija PTK-a, ne glasajući za izveštaj vladine Komisije za privatizaciju o prodaji 75 odsto akcija ove kompanije. A kako Kosovo ne bi ostalo bez budžeta za 2014. godinu, Skupština Kosova je iz nacrta Zakona o budžetu Republike Kosovo za ovu godinu uklonila amandman kojim se predviđa prodaja 75 odsto akcija Pošte i telekomunikacija Kosova.

Profesor ekonomije, Muhamet Sadiku, smatra da privatizacija PTK-a treba da se realizuje kroz poseban zakon u Skupštini Kosova, i poručuje izvršnoj vlasti u zemlji da prilikom novog procesa privatizacije mora sačuvati, kako je rekao, „zlatne akcije“.
Muhamet Sadiku
Muhamet Sadiku

„To znači da je nedopustivo da se u prvoj fazi ide sa 75 posto akcija. Bilo bi dobro da bude ispod 50 posto, kako bi se dala šansa u periodu kada i performans svetske ekonomije bude bolji“, kazao je Sadiku.

I Muhamet Mustafa iz Skupštine Kosova kaže da odgovorne vlasti treba da prodaju samo 60 posto akcija ove kompanije i dodaje da neuspešan proces privatizacije ovog preduzeća neće uticati na njegovu vrednost.

„Priče o vrednosti PTK-a su spekulacije. PTK na Kosovu ima milion korisnika, ima stratešku važnost i ukoliko se ovaj proces dobro odvije ne verujem da će se umanjiti njegova vrednost“, kazao je on.

Poslednji rok za potpisivanje ugovora sa konzorcijumom Axos-Capital bio je 30. decembar, a dan kasnije, vladina komisija o privatizaciji PTK proglasila je ovaj proces neuspešnim.

Tim povodom reagovala je kompanija Axos Capital navodeći da je Vlada Kosova prouzrokovala sva kašnjenja u privatizaciji PTK-a.

„Konačna odluka Vlade Kosova da na neočekivan način prekine proces privatizacije je u potpunosti neprihvatljiv i u suprotnosti sa međunarodnim zakonima. Ovo će imati zakonske, trgovinske, ekonomske i finansijske posledice za Vladu Kosova i Kosovo uopšte“, kaže se u reakciji ove komapnije.

Muhamet Mustafa međutim ovakvu reakciju smatra neosnovanom. U dokumentima transakcije, dodaje on, stoji da Vlada ima pravo da prekine proces privatizacije u bilo kojoj fazi.

Vlada Kosova je inače od početka privatizacije PTK-a, koji je počeo 2009. godine, pa do sada, potrošila blizu 8 miliona evra na savetnike u ovom procesu.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG