Dostupni linkovi

Kosovo radi na okončanju mandata EULEX-a


Pripadnici EULEX-a
Vlada Kosova je zvanično saopštila da će početi sa radom na tranziciji koja vodi ka okončanju mandata EULEX-a, misije EU za vladavinu prava, kao i na preuzimanju njenih odgovornosti.

S druge strane, Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je u petak da ni jedan sporazum Beograda i Prištine neće važiti ukoliko misija EULEX ode sa Kosova.

Zamenik premijera Hajredin Kuçi je izjavio da je dijalog o traniziciji EULEX-a počeo, i da je o tome obavešten i Brisel.

Nakon rezolucije Skupštine koja predviđa početak okončavanja mandata EULEX-u, Kuçi je kazao da vladu sada očekuje dodatni posao.

“Najpre, priprema plana o tranziciji do 1. septembra, a potom i zakonske promene, slično našem delovanju pri okončanju nadgledanja nezavisnosti”, kazao je on.

Kuçi je dodao da će Kosovo formirati novu strukturu u oblasti pravosuđa i tužilaštva, uključujući i ozbiljnih zločina, koja će se baviti teškim zločinima, na kojima danas inače radi EULEX.

Skupština Kosova u četvrtak je usvojila rezoluciju o istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina, ulozi EULEX-a, Vlade Kosova i prelaznom periodu.

Na osnovu preporuka iz rezolucije, Vlada Kosova je ovlašćena da do 1. septembra pripremi tranzicioni plan o preuzimanju odgovornosti misije EULEX-a od juna 2014. godine, kada ovoj misiji ističe mandat.

Iako je za EU pitanje o produžetku mandata EULEX-u još uvjek otvoreno, rezolucija Skupštine predviđa njegov kraj zbog brojnih primedbi na ulogu misije u odnosu, istrazi i gonjenju slučajeva ratnih zločina.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, pri usvajanju rezolucije je reagovao i podsetio kosovske institucije na odnos Kosova sa EU.

“Države članice EU su odgovorile na molbu Kosova i složile se da uspostave Misiju Evropske unije za vladavinu prava koja će pomoći i ojačati vladavinu prava, podržati funkcionisanje demokratije, kao i pomoći Kosovu u evropskim procesima.
U tom smo partnerstvu zajedno prošli dug put”,
navodi se u Žbogarovoj reakciji.

On je dodao da je Kosovo spremno da uskoro započne pregovore o SSP-u i sa EU razgovara o nacrtu vizne liberalizacije.

“Takav napredak mora da se nastavi, i zato će EU i dalje da diskutuje o pružanju podrške kosovskim partnerima. Kao što su se Kosovo i EU dogovorili u razmeni pisama o EULEX-u ratifikovanoj u Skupštini septembra prošle godine, potrebno je da svoje odluke zasnujemo na zajedničkim procenama kako pređenog tako i preostalog puta. To je najbolji način da se osigura ireverzibilnost partnerstva između EU i Kosova,“ rekao je Žbogar.

Pogledajte komentare (33)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG