Dostupni linkovi

Na Kosovu aktivna četiri požara


Požar u selu Bukoš u Suvoj Reci, 60 kilometara jugozapadno od Prištine, 3. avgusta 2021.
Požar u selu Bukoš u Suvoj Reci, 60 kilometara jugozapadno od Prištine, 3. avgusta 2021.

Na Kosovu su aktivna još četiri požara od pedeset, koliko ih je bilo krajem prošle nedelje, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nehat Koćinaj (Koqinaj), portparol Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

"Požari su aktivni u regionu Suve Reke, Prizrena, Nacionalnom parku Prokletije i Janjevu, opština Lipljan", rekao je on.

Nekoliko sela na teritoriji opštine Suva Reka, na oko 60 kilometara od Prištine, su već tri dana zahvaćena požarima. Gradonačelnik Suve Reke Balji Muharemaj (Bali Muharremaj) za RSE kaže da je situacija sa požarima trenutno pod kontrolom.

„Situacija je pod kontrolom, ali se mora pratiti jer su temperature visoke, ima vetra i vatra se odmah širi. Za sada je oštećena samo jedna kuća i poljoprivredno zemljište. Na sreću, požar je zaustavljen u industrijskoj zoni i u blizini domaćinstava u selu Studenčan. U stanju smo pripravnosti, zahvaljujemo se dobrovoljcima koji priskaču u pomoć tamo gde su požari”, kaže Muharemaj.

Šta je poručio Kurti?

Suvu Reku je u utorak (3. avgusta) posetio i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, koji je apelovao na sve da budu oprezni.

"Moramo biti veoma oprezni, jer će biti visoke temperature, a jaki vetrovi znatno otežavaju gašenje požara", rekao je on.

Misija KFOR-a pomaže kosovskim vlastima u gašenju požara, posebno u Rugovi u Peći, 2. avgust 2021.
Misija KFOR-a pomaže kosovskim vlastima u gašenju požara, posebno u Rugovi u Peći, 2. avgust 2021.

Pomoć Bezbedonosnih snaga i misije KFOR-a

U međuvremenu, premijer Kurti je na jednom događaju u Prištini 3. avgusta rekao da u opštinama nema dovoljnog broja vatrogasaca, iako možda imaju opremu za gašenje požara. Zbog toga, kako je rekao Kurti, drugi gradovi pomažu susednim opštinama koje su zahvaćene požarima.

On je naveo da su kosovske institucije pomoć zatražile i od Bezbedonosnih snaga, te misije KFOR-a.

"Verujem da je držanje ovih požara pod kontrolom veliki izazov za našu državu, ali zahvaljujući građanima, odnosno dobrovoljcima, nemamo veće materijalne štete, a posebno nema ljudskih žrtava", napomenuo je Kurti.

Za sada nadležne institucije nisu procenile štetu koja je nastala usled požara na Kosovu. Međutim, iz Agencije za upravljanje vanrednim situacijama su za RSE naveli da je na Prokletijama u potpunosti izgorelo oko 50 hektara zemlje.

Požar u Suvoj Reci, avgust 2021.
Požar u Suvoj Reci, avgust 2021.

Kolika je šteta?

Sa druge strane, u Suvoj Reci je pričinjena šteta domaćinstvima, odnosno oštećena je jedna kuća i štala. Slična situacija je i uopštini Mališevo, te Novom Brdu.

"Potpuna procena štete će se izvršiti nakon katastrofe", kažu iz Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Prethodnih dana su požari, osim u regionu Prizrena, buknuli i u Peći, Gnjilanu i Mitrovici.

Za gašenje požara su angažovani vatrogasci, pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova i Policija uz podršku KFOR -a, napisao je svom Facebook nalogu ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla).

On je istakao da svi daju svoj maksimum kako bi se zaštitili ljudski životi ali i imovina građana.

Ljudski faktor i apeli na oprez

Ministar Svečlja je ukazao da je uzrok požara, osim visokih temperatura, i ljudski faktor, odnosno nesavesno ponašanje pojedinaca, koji su svesno doprineli rasplamsavanju požara, te dodao da je Policija tim povodom uhapsila dve osobe a da je u toku i istraga za druge sumnjive slučajeve.

Svečlja je apelovao na građane Kosova da budu oprezni i da nikako ne pale vatru, napominjući da će u suprotnom nadležni organi postupati u skladu sa svojim obavezama prema osobama koje izazivaju opštu opasnost.

Prethodno je iz misije KFOR-a na Kosovu saopšteno da su njihovi pripadnici angažovani na gašenju velikih požara koji su izbili u planinskoj oblasti Rugova, na zapadu Kosova.

"Kosovske institucije zatražile su pomoć KFOR –a, da pomogne lokalnim vatrogascima u lokalizovanju požara koji su izbili, posebno na područjima koja su nedostupna kosovskim vlastima", navodi se u saopštenju.

Zbog mogućnosti širenja požara, pripadnici KFOR-a su helikopterima gasili požar.

Na Kosovu je 44,7 odsto teritorije prekriveno šumama. Požari, osim drveća, ugrožavaju i floru i faunu.

*Priredila: Sandra Cvetković

XS
SM
MD
LG