Dostupni linkovi

Povratnica u Đakovicu Dragica Gašić sprečena da promeni ulazna vrata u stan


Petar Petkvić, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije i Dragica Gašić, izbeglica i povratnica u Đakovicu koja se vratila 21 godinu nakon rata. 30. juni 2021.
Petar Petkvić, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije i Dragica Gašić, izbeglica i povratnica u Đakovicu koja se vratila 21 godinu nakon rata. 30. juni 2021.

Dragica Gašić, koja se početkom juna, kao prva Srpkinja vratila u Đakovicu, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekla da joj lokalne vlasti u sredu (30. juni) nisu dozvolile da promeni ulazna vrata i stavi gvozdene rešetke preko njih, što je potvrdila i Policija Kosova.

Gašić navodi da je postojeća vrata htela da zameni i dodatno ojača jer se ne oseća bezbedno. Ona objašnjava da su loklane vlasti u Đakovici od majstora, koji je postavljao vrata, tražile dozvolu za izvođenje radova a potom ih i konfiskovali.

“Ja ne znam šta sada da radim?”, pita se Dragica Gašić.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić je ocenio da je “sramno i nedopustivo”, to što Dragici Gašić nije omogućeno da zameni ulazna vrata.

“U dvadeset prvom veku ovakvo ophođenje prema povratnici i procesu povratka je jasna namera da se sam proces potpuno zaustavi i obesmisli”, napisao je Rakić na svom Facebook profilu.

Portparol Policije u Đakovici, Nusret Đjurkaj (Xhurkaj) je rekao da Policija nije dopustila Dragici Gašić da postavi “blindirana vrata”, jer je za tako nešto potrebna dozvola opštine. Kako je dodao, Policija, koja se “zadesila tu”, uputila je Gašić na Skupštinu Opštine Đjakovice.

“Na osnovu informacija, (njen) stan je imovina Skupštine opštine, koja je sada nadležna i kojoj možete da se obratite”, navodi Đjurkaj.

Iz Kancelarije gradonačelnika Đakovice nisu potvrdili a ni demantovali da su lokalne vlasti oduzele nova vrata koja je Dragica Gašić planirala da zameni sa trenutnim.

“Opština sada ne može da da nikakvu izjavu”, rekao je za RSE jedan zvaničnik iz kabineta gradonačelnika Đakovice Ardiana Gjinija, a koji je želeo da ostane anoniman.

„Obratite se odgovornim licima“, rekao je on i dodao da će lokalne vlasti kasnije izdati saopštenje.

Sa druge strane, Dragica Gašić za RSE ponavlja da neće odustati od svoje namere da ostane u Đakovici.

“Što bi ja dolazila u moj stan ako nisam mislila da ostanem, ja znam albanski, znam da se snađem, eto samo da me ne diraju” kaže ona.

Povratak Dragice Gašić u Đakovicu, na oko 70 kilometara od Prištine, izazvao je burne reakcije unutar te opštine, ali su protesti koji su bili najavljeni za ponedeljak, ipak otkazani.

Dragica Gašić je od Kosovske imovinske agencije (Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine) tražila da se oslobodi njen stan u Đakovici nekoliko godina unazad, što joj je sada i omogućeno. Ona je do sada živela u Srbiji, a njen stan u Đakovici je bio uzurpiran.

Jedanaest nevladinih organizacija sa teritorije opštine Đakovica je saopštilo da će Vladi Kosova podneti peticiju putem koje se zahteva odlazak Dragice Gašić iz Đakovice.

Gašić za sada čuva Policija Kosova.

“Stvarno nemam reči, policija me stvarno prati i čuva me, svaka im čast, jednu Srpkinju tako da čuvaju, to nema nigde u beli svet. Da nije njihova podrška, policije iz Đakovice, ja ni jedan dan ne bi opstala ovde”, kaže Dragica Gašić za RSE.

Povdom slučaja Dragice Gašić i njenog prava na povratak u Đakovicu, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić se obratio pismom zemljama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Francuska), ambasadoru Norveške na Kosovu, misiji OEBS-a i Kancelariji Evropske unije.

U pismu navodi da Dragica Gašić svakodnevno trpi provokacije i pritike.

Rakić je zaključio da će kosovsko društvo pasti na ispitu demokratije i zaštite ljudskih prava, ukoliko Dragica Gašić ponovo napusti Đakovicu.

“S toga Vas molim da uložite napor i sav svoj autoritet da sprečimo štetu koja može u dugoročnom smislu da bude nenadoknadiva, po kojoj se krše osnovna ljudska prava Dragica Gašić i čini budućnost u Đakovici neizvesnom”.

Sumnja se da je Dragica Gašić nepoželjna u Đakovici jer je u predratnom periodu radila u srpskoj policiji, ali ona tvrdi da da nikome nije učinila nikakvo zlo i da je u policiji bila samo čistačica.

U Đakovici je tokom ratne 1998. i 1999. godine ubijeno više od hiljadu albanskih civila, većinom muškaraca. Neki od njih se i dalje vode kao nestali jer njihova sudbina još uvek nije rasvetljena.

Do sada se nijedna nevladina organizacija nije javno oglasila u vezi slučaja Dragice Gašić i njenog prava na povratak.

Još nema reakcija ni iz Vlade Kosova.

RSE u poslednja dva dana pokušava da dobije zvaničan stav Vlade Kosova u vezi slučaja Dragice Gašić, ali iz ureda kabineta premijera Albina Kurtija još uvek nisu odgovorili na upite.

XS
SM
MD
LG