Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovske vlasti istražuju poreske neplatiše na severu


Sever Kosova crna rupa Balkana: Severna Mitrovica

Autorka Luljeta Krasniqi – Veseli, priredila Amra Zejneli Loxha

Izbegavanje plaćanja poreza među biznismenima na severu Kosova postaje zabrinjavajuće. Kako je rečeno, to nanosi milionsku štetu budžetu Kosova, ali i stvara nefer konkurenciju na tržištu.

Nadležni organi povećali su aktivnosti kako bi istražili i identifikovali sve slučajeve onih koji pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza, praksu koja je prisutna na celom Kosovu, a najviše u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, kažu iz Poreske uprave Kosova.

Zamenik direktora Poreske uprave Hamdi Hodža u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je po prvi put sprovedena poreska istraga u Zubinom Potoku na severu Kosova, gde je identifikovan slučaj fiskalne evazije, dok su drugi slučajevi i dalje predmet istrage. Prema njegovim rečima, u izbegavanje plaćanja poreza su uglavnom uključena preduzeća koja se bave trgovinom ili aktivnostima, a za cilj imaju osiguravanje nevažeće dokumentacije kako bi se izbegao porez.

"Na osnovu ovlašćenja Tužilaštva, prošle nedelje smo sproveli aktivnost tokom koje je oduzet materijalni dokaz i sumnja se na utaju poreza, gde je u samo jednom slučaju vrednost fiktivnih transakcija, verujemo, bila oko četiri miliona eura. Radi se o izdavanju računa bez kretanja robe ili isplate, dakle izdavanje faktura iza kojih nije stajala ekonomska aktivnost", kaže Hodža.

On dodaje da je Poreska uprava veoma aktivna na terenu, a da to najbolje pokazuje porast poreskih prihoda.

U domaćim i međunarodnim izveštajima često se naglašava da ilegalna ekonomija na Kosovu predstavlja više od 30 posto bruto domaćeg proizvoda, odnosno oko 1,8 miliona eura godišnje.

A da je fiskalna evazija na severu zemlje u porastu kaže i Safet Grdžaliju iz Privredne komore Kosova.

"Najveći izazov je sever Kosova i partnerstvo kompanija na severu sa onim unutar Kosova. To šteti konkurenciji, a pre svega i mogućnosti da Kosovo postane atraktivnije za strane investitore", kaže on.

Firme koje se bave naftnim derivatima naročito izbegavaju plaćanje poreza: Berim Ramosaj
Firme koje se bave naftnim derivatima naročito izbegavaju plaćanje poreza: Berim Ramosaj

Profesor ekonomije Berim Ramosaj kaže da Poreska uprava nema dovoljno kapaciteta za borbu protiv neplaćanja poreza koje je prisutno na celom Kosovu, posebno na severu.

"Postoje mnoga preduzeća, bilo albanska ili srpska, koja su povezana i koja se bave fiskalnom evazijom, naročito kada se radi o naftnim derivatima", tvrdi on.

Pored toga, sever još nije snabdeven fiskalnim kasama. Grdžaliu iz Privredne komore Kosova kaže da to što proces nabavke fiskalnih kasa na severu još nije okončan, a počeo je 2010, najbolje govori o ilegalnoj ekonomiji. Komora je na to često upozoravala institucije Kosova.

"Sever Kosova koji je pretvoren u crnu rupu ne samo Kosova, već i Balkana, manipuliše podacima, šteti budžetu Kosova, a sve to direktno utiče na ekonomski razvoj i na privatni sektor", ističe on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG