Dostupni linkovi

SAD razočarane pozivima Srbima da bojkotuju popis stanovništva na Kosovu


Informativni letak o popisu stanovništva postavljen na vrata jedne kuće u Prištini. 5. 4. 2024.
Informativni letak o popisu stanovništva postavljen na vrata jedne kuće u Prištini. 5. 4. 2024.

Američki State Department je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su Sjedinjene Države razočarane javnim pozivima upućenim kosovskim Srbima da bojkotuju popis stanovništva.

"Podstičemo sve građane Kosova da u potpunosti učestvuju u popisu. Popis omogućava pravičnu raspodelu državnih resursa svim građanima. Prepoznajemo odgovornost i ovlašćenje Vlade Kosova da sprovede popis stanovništva”, naveo je portparol State Departmenta za RSE.

Popis stanovništva na Kosovu je počeo 5. aprila i trajaće do 17. maja.

Međutim, Srpska lista je saopštila da pripadnici srpske zajednice neće učestvovati na ovom popisu zbog "represije" režima premijera Kosova, Aljbina Kurtija (Albin Kurti).

Ova najveća partija Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda, kao vid "represije" je pored ostalog navela uredbu Centralne banke Kosova kojom je otežana isplata primanja u dinarima koja se isplaćuju iz budžeta Srbije. Ova uredba je stupila na snagu 1. februara i predviđa da jedino platno sredstvo bude evro.

Drugi politički predstavnici Srba na Kosovu su naveli da u ovom trenutku ne postoje uslovi za popis stanovništva, ali su pojedini ukazali i na određene posledice ako se proces bojkutuje.

Na osnovu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, dodela grantova opštinama se zasniva na broju opšte populacije, broju manjinskog stanovništva i geografskoj površini. To znači da popis manjinskih zajednica igra važnu ulogu u raspodeli budžeta za opštine u kojima oni žive.

Takođe, oni koji odluče da se ne popišu mogu se suočiti i sa kaznama koje su predviđene zakonom: od 30 do 2.000 evra. Kazne za privrednike su još veće i idu do 20.000 evra.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku Kosova, Avni Kastrati, rekao je 8. aprila da sve zajednice na Kosovu učestvuju u procesu popisa stanovništva, iako na u opštinama sa srpskom većinom na severu postoje izazovi, jer su se neki od popisivača povukli iz procesa.

On je naveo da je uprkos tome primetio spremnost srpske zajednice da se popiše.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu 2011. nije održan u četiri opštine na severu gde živi većinsko srpsko stanovništvo, dok su u opštinama južno ovaj proces uglavnom bojkotovali na poziv Beograda.

Prema tom popisu, ukupan broj stanovnika na Kosovu je oko 1,8 miliona, od čega oko 25.000 Srba.

Međutim, prema procenama civilnog sektora, na Kosovu živi oko 100.000 pripadnika srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG