Dostupni linkovi

Kosovo Polje: Imam i sveštenik u akciji čišćenja pravoslavnog groblja


U organizaciji NVO Lirija, a u sklopu kampanje “Očistimo Kosovo”, ambasador OSCE-a na Kosovu Jean Claude Schlumberger, te sveštenik iz Kosova Polja jerej Nikola Dragićević i glavni imam Remzi Godeni, učestvovali su u petak u čišćenju srpskog pravoslavnog groblja u Kosovu Polju.

Ambasador OSCE-a Jean-Claude Schlumberger izjavio je da ova misija podržava i doprinosi akciji čišćenja Kosova, te da mu je posebno drago što je u ovoj akciji učestvovao zajedno sa sveštenikom i imamom iz Kosova Polja.

“Veoma sam srećan što sam danas ovde u Kosovu Polju, zato što na ovaj način pokazujemo i insistiramo na to da se ovakve akcije tiču svih zajednica na Kosovu. Drago mi je što sam ovde zajedno sa sveštenikom i imamom, i mislim da je dobar znak što zajedno doprinosimo ovoj kampanji”, kazao je on.

Svestenik jerej Nikola Dragićević istakao je da je bitno da narod održava ne samo svoja, već i tuđa groblja.

“Treba održavati svako groblje koje se nalazi u opštini Kosovo Polje kao što je pravoslavno, muslimansko i romsko groblje. Ne uništavati ono što ova groblja imaju. Treba sačuvati, čistiti i sređivati. Predstavnici OSCE-a pokazali su današnjim radom da treba održavati i kako treba održavati”, kazao je on.

Akcija čišćenja Kosova, kao i pravoslavnog groblja u Kosovu Polju održava se i u nedelji Tolerancije i pomirenja na Kosovu. Tokom ovde nedelje, Priština se pridružila listi od više od 100 zemalja koje su dobile Kamen za mir iz Hirošime, a postavljena je i spomen-ploča u znak sećanja na Jevreje sa Kosova koji su ubijeni u Holokaustu.

Tokom vikenda, održaće se konferencija o međuverskom dijalogu, koja će okupiti predstavnike najvažnijih vera u regionu i šire.

Imam Remzi Godeni naveo je da akcija čišćenja pravoslavnog groblja u Kosovu Polju pokazuje da u ovom delu nema međuetničkih ili međuverskih problema.

“Mi smo narod koji sarađuje sa svakim narodom i verom. Nama vera i Kur’an nalažu da budemo čisti, kako lično tako i kolektivno. Tako da je naš cilj da pokažemo da moramo održavati mesto gde živimo čistim”, naveo je Godeni.

Svestenik Dragićević je još dodao da do sada nije imao nikakvih problema sa komšijama.

“Ja živim u Kosovo Polju, u crkvi Svetog Nikole. Tu su mi komšije muslimani, imam i prijatelje. Dogovor imamo, nemamo nikakvih problema”, kazao je Dragićević.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG