Dostupni linkovi

NVO tvrdi da im je predsednika napala kosovska policija koja to demantira


Miodrag Milićević, direktor nevladine organizacije Aktiv
Miodrag Milićević, direktor nevladine organizacije Aktiv

Nevladina organizacija (NVO) Aktiv iz Severne Mitrovice tvrdi da je njihov direktor, Miodrag Milićević, 14. novembra bio izložen “fizičkom i verbalnom maltretiranju” i za to optužio pripadnike Specijalne jedinice policije Kosova.

S druge strane, iz Policije Kosova su demantovali te navode.

Kako se navodi u saopštenju policije, lice pod inicijalima M. M. je prošlo prelaz Jarinje bez ikakvih problema nakon što je obavljena procedura na granici.

Navodi se da je Milićević sa Kosova išao ka Srbiju te da su preduzete i dodatne mere, odnosno da su dežurni policajci na Jarinju pitali one na srpskoj strani da li se neko žalio, ali da su dobili potvrdu da nije bilo tako nečega.

"Zato, na osnovu realnog stanja i zvaničnih izveštaja, smatramo da se javno mnjenje treba pravilno i korektno informisati, kako se ovakvim dezinformacijama ne bi ocrnio profesionalan rad policijskih službenika i kako se ne bi stvarale tenzije i neizvesnost među građanima", navode iz kosovske policije.

Iz policije su naveli da će nastaviti da ispunjavaju svoje obaveze i da sprovode zakone bez ikakve razlike.

RSE je pokušao da stupi u kontakt sa Milićevićem ali se on nije javio.

U saopštenju za medije NVO Aktiv se navodi da je Milićevića jedan pripadnik Specijalne jedinice policije Kosova izdvojio iz kolone na prelazu Jarinje i da ga je u trenutku ispitivanja pesnicom udario u stomak.

"Istovremeno, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da ćuti i postavljali mu pitanja zašto nema kosovska dokumenta", navodi se pored ostalog u saopštenju NVO Aktiv.

Napominje se da je Milićević sarađivao sa policijom, te da nije izazvao "nasilnu reakciju pripadnika policije".

Ocenjuje se da "prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova".

Ukazuje se da se NVO Aktiv bavi zagovaranjem, promocijom demokratije i dijalogom u društvu, te se poziva Vlada Kosova i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika Specijalne jedinice policije.

"Ovo je posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke Vlade Kosova o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama", saopšteno je.

Inače, pripadnici srpske zajednice su napustili Policiju Kosova na severu, a isto su uradili tužioci i sudije, te adminsitrativno osoblje u pravosuđu.

Takođe, ostavke su podneli graodnačelnici četiri opštine na severu, deset poslanika u Skupštini Kosova i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Goran Rakić.

Rakić je inače predsednik Srpske liste, partije koja je učestvovala u radu kosovskih institucija uz podršku Beograda.

Da bi se vratili u institucije traže od Vlade Kosova da ukine odluku o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu, koje izdaje Srbija.

Kosovske vlasti su od 1. novembra počele da sprovode plan o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo) kroz tri faze.

U prvoj se vozačima dele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice. 21. novembar je dan kada je predviđena primena druge faze. Trebalo bi da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

U međuvremenu su u opštinama na severu osvanuli grafiti sa pozivom na otpor, koje je potpisala "Brigada sever".

Kosovski Srbi na severu su 31. jula podigli barikade kako bi sprečili kosovske vlasti da realizuje odluku o preregistraciji, koja je tada odložena na zahtev međunarodne zajednice.

Evropska unija i SAD od Kosova ponovo traže da se proces odloži na deset meseci, što zvanična Priština do sada nije uradila.

XS
SM
MD
LG