Dostupni linkovi

Kosovski policajci u pritvoru u Srbiji, Priština upozorava na nehuman tretman


Fotografija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o kosovskim policajcima koji su navodno uhapšeni kada su ušli na teritoriju Srbije.
Fotografija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o kosovskim policajcima koji su navodno uhapšeni kada su ušli na teritoriju Srbije.

Viši sud u Kraljevu odredio je 16. juna pritvor trojici kosovskih policajaca koje je srpska policija, kako tvrde u Beogradu, uhapsila 14. juna na teritoriji Srbije.

Tužilaštvo u gradu u centralnoj Srbiji sumnjiči ih za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija.

Nakon saslušanja policajaca, Tužilaštvo u Kraljevu saopštilo je da je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih B.S, R.Z. i M.Š.

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik (Kreshnik) Ahmeti rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je policajcima određen pritvor od 30 dana i da su iz njihovih izjava na saslušanju saznali da su držani u nehumanim uslovima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu odgovorili na upit RSE povodom ovih navoda.

RSE kontaktirao je dvoje advokata koji po službenoj dužnosti zastupaju policajce. Oni nisu želeli da komentarišu slučaj.

Za delo za koje se kosovski policajci sumnjiče predviđena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Prema navodima vlasti u Beogradu, trojica kosovskih policajaca uhapšena su 14. juna na više od jednog kilometra u dubini teritorije Srbije.

Vlasti u Prištini tvrde da su kosovski policajci oteti na teritoriji Kosova tokom obilaska granice.

Kosovsko ministarstvo: Nehuman tretman u pritvoru

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti rekao je za RSE da su na osnovu izjava policajaca tokom saslušanja u Tužilaštvu u Kraljevu saznali uznemirujuće činjenice o njihovom tretmanu u pritvoru.

"Od dana hapšenja držani su u nehumanim uslovima. Prema njihovoj izjavi, nisu dobijali hranu, a nisu imali ni adekvatan lekarski tretman, iako je tako nešto više puta zatraženo od strane naše kancelarije za vezu u Beogradu sa srpskim vlastima", rekao je Ahmeti.

On je dodao da je Kosovo ove informacije dobilo od svog oficira za vezu sa Srbijom Jetiša Jašarija (Jetish Jashari).

Ahmeti je ocenio i da ovi postupci pokazuju da je "Srbija istrajna u svom hegemonističkom pristupu u odnosu na susedne zemlje, posebno prema Kosovu".

Ahmeti je potvrdio i da su policajcima dodeljeni advokati po službenoj dužnosti.

"Mi smo od juče, preko kancelarije za vezu, tražili od Crvenog krsta i Odbora za sprečavanje torture da se zainteresuju za naše policajce tamo. A ono što smo danas saznali je ozbiljno i veoma uznemirujuće zbog načina na koji su tretirani tokom pritvora", rekao je zamenik šefa diplomatije Kosova.

On je istakao i da je komunikacija sa srpskim vlastima otežana, te da već duže vreme ne dobijaju povratne informacije.

"Komunikacija se odvija na osnovu Briselskog sporazuma preko kancelarije za vezu. Nema apsolutno nikakvog konstruktivnog pristupa srpskih vlasti u rešavanju ovog slučaja", rekao je on.

Ahmeti je dodao da, i pored brojnih zahteva kosovskog oficira za vezu Jetiša Jašarija, zahtev za posetu policajcima nije prihvaćen.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je prethodno da je tužilac u Srbiji po svemu sudeći odustao od optužbe za terorizam i da se policajci terete za nedozvoljeno držanje oružja.

Kurti je to rekao 16. juna na Prespa forumu u Severnoj Makedoniji, navodeći da policajci moraju biti pušteni, a da međunarodna zajednica "mora odlučno i jasno da osudi agresiju Srbije na Kosovo".

"Želim da se zahvalim američkom Stejt departmentu što je zahtevao momentalno i bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca. Ovo je put napred", rekao je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković označio je u prvim obraćanjima kosovske policajce kao "terortiste".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon toga da "morate tako da posmatrate kad vam neko upadne na teritoriju sa oružjem".

"Videćemo šta su bile stvarne namere uhapšenih, da li su imali ozbiljnije planove. Moguće je da stvarno nisu znali gde se nalaze", rekao je Vučić 14. juna.

Vučić je naveo i da je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca 1,8 kilometara od granice, na teritoriji Srbije te da nijedan vojnik i policajac iz Srbije nisu ušli na Kosovo.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je tvrdnje Srbije da su kosovski policajci prešli granicu i ušli na njenu teritoriju.

Eskobar pozvao Srbiju da oslobodi policajce

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pozvale su na hitno oslobađanje kosovskih policajaca.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Eskobar) rekao je 16. juna srpske vlasti treba bezuslovno da ih oslobode jer je jasno da oni nisu imali nameru da budu u Srbiji.

Eskobar je na onlajn brifingu za novinare rekao da SAD "veoma pažljivo" prate slučaj policajaca, za koje Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji Srbije, a Priština da su oteti na severu Kosova.

"Trenutno nemamo sve činjenice i zato se ne izjašnjavamo, sačekaćemo okončanje istrage. Postoje dve mogućnosti. Jedna je da su oteti na Kosovu i prebačeni u Srbiju, druga je da su prešli granicu i našli se u Srbiji. Jasno je da nisu imali nameru da budu u Srbiji i zato treba da budu oslobođeni bezuslovno", rekao je Eskobar.

Janjić: Beograd koristi slučaj policajaca za političke potrebe

Dušan Janjić
Dušan Janjić

Direktor nevladinog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za RSE da Beograd slučaj kosovskih policajaca koristi za političke potrebe.

"Ovo su granični policajci i na osnovu svega onoga što se moglo čuti, oni su se izgubili. Pošto ne postoji definisana procedura, najrelevantnije bi bilo da su osumnjičeni za ilegalni prelazak granice i to bi bio prekršajni postupak", rekao je Janjić.

On je ocenio da Beograd umesto toga "zloupotrebljava krivično gonjenje".

"Vidimo da tužilac to kvalifikuje kao ilegalno držanje oružja, a oni su imali legalno oružje sa stanovišta policije čiji su pripadnici. Sama kvalifikacija dela govori da se ovde pokazuje neka strogoća", naveo je Janjić.

On je rekao i da je ovaj slučaj ukazao na nužnost postizanja posebnog dogovora o svim elementima saradnje u oblasti bezbednosti između Kosova i Srbije, uz učešće KFOR-a i EULEX-a (misija EU na Kosovu).

Vlada Kosova smatra da su srpske vlasti "kidnapovale" trojicu policajaca zbog hapšenja Miluna Milenkovića u Severnoj Mitrovici.

Njega je kosovska policija 13. juna uhapsila zbog sumnje da je zbog sumnje da je jedan od organizatora nasilje nad pripadnicima misije NATO (KFOR) na severu Kosova.

Na ovom području, koje je naseljeno većinom srpskim stanovništvom, napeto je od kraja maja kada je kosovska policija, uprkos otporu meštana, pomogla albanskim gradonačelnicima da uđu u zgrade opština na severu.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR-a. U sukobima je povređeno na desetine ljudi s obe strane.

Hapšenje Milenkovića uzburkalo Severnu Mitrovicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Međunarodna zajednica traži od Kosova smirivanje tenzija, odnosno da povuče specijalne policijske jedinice sa severa, organizuje nove lokalne izbore i vrati se dijalogu sa Srbijom.

Od zvaničnog Beograda se, pak, traži da obezbedi učešće Srba na eventualnim lokalnim izborima.

Vanredne izbore u aprilu 2023, na koje su izašli albanski predstavnici, srpska zajednica je bojkotovala.

XS
SM
MD
LG