Dostupni linkovi

Protesti na prelazu Morina zbog mjera protiv korona virusa uvedenih na Kosovu


Protest stanovnika albanskog Kukesa zbog novih mjera uvedenih na Kosovu, 24. januar 2022.

Odluka Vlade Kosova kojom se od građana koji žele da uđu na Kosovo zahteva da pokažu dokaze o vakcinaciji protiv korona virusa sa tri doze, izazvala je nezadovoljstvo građana susednih država.

Zbog porasta broja obolelih od COVID-19 Vlada Kosova je 21. januara uvela nove mere protiv širenja korona virusa.

Prema toj odluci, građani koji ulaze na Kosovo treba da budu potpuno vakcinisani i sa trećom dozom vakcine protiv COVID-19. Oni koji nemaju treću dozu treba da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Neki građani Kuksa, albanskog grada u blizini sa Kosovom, protestovali su u ponedeljak na graničnom prelazu Morina koji povezuje dve zemlje.

“Vakcinisani smo sa dve doze, oni traže treću. Treća se ne može uraditi ako joj nije vreme, [to jest] bez šest meseci“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Afrim Muja, jedan od demonstranata. Prema njegovim rečima, to je problem koji je izazvala Vlada Kosova.

"Ovo je problem vlade. Samo na Kosovu imamo ovaj uslov, jer u drugim zemljama, ni u Grčkoj, ni u Makedoniji [Severnoj] nemamo taj uslov", rekao je on.

Organizator protesta Rakip Matmuja rekao je da je odluka Vlade Kosova o uslovima ulaska na Kosovo izazvala probleme mnogim građanima.

„Održavamo miran protest i tražimo od Vlade Kosova, predsednice i predsednika parlamenta, da uklone treću vakcinu [kao uslov za ulazak na Kosovo]. Da se prizna dokument albanske države, potvrda o vakcinaciji, da se skine tampon [test na korona virus] i da se ljudi slobodno kreću“, rekao je on.

“Traže PCR. Gdje da uzmemo 30 eura za PCR da pređemo granicu”, rekao je Fatjon Matmuja, koji je također protestovao na Morini.

Ministarstvo zdravlja Kosova je odluku o novim merama zasnovalo na epidemiološkoj situaciji u zemlji.

„Odluka predviđa olakšice za one sa tri doze vakcine, zbog znatno manjeg rizika od infekcije, dok građani Republike Kosova mogu da uđu u zemlju vakcinisani sa samo dve doze, bez potrebe za negativnim PCR testom, a takođe i ako nemaju dve doze vakcine, ali podležu kućnom karantinu u trajanju od sedam dana od ulaska na teritoriju Republike Kosovo“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da nakon praćenja epidemiološke situacije mere bi mogle biti revidirane do kraja sedmice.

I Severna Makedonija je zatražila od Kosova da olakša prelaz granice njenim građanima.

Ministar zdravlja ove zemlje Bekim Sali rekao je za RSE da odluka Vlade Kosova predstavlja velike prepreke za kretanje građana ka Kosovu.

Sali dodaje da razume odluku vlasti na Kosovu, ali, prema njegovim rečima, "mora se pronaći modalitet da se, pored zdravlja građana, ne ometa i njihovo slobodno kretanje".

Dan ranije, ministar Sali je razgovarao sa kosovskim kolegom Rifatom Latifijem kako bi razmotrili najnovije mere.

“Izrazio sam kolegi Latifiju zabrinutost građana Severne Makedonije, koji imaju porodične, poslovne i druge obaveze vezane za Kosovo, a ova mera ih je značajno ograničila”, rekao je Sali.

Abanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi rekao je da odluka Vlade Kosova kojom se uslovljava ulazak na teritoriju Kosova trećom dozom vakcine ili negativnim testom, značajno otežava slobodu kretanja Albanaca u Preševskoj dolini.

„Neophodne mere zaštite od pandemije COVID-19 ne bi trebalo da ograničavaju slobodu kretanja Albanaca u Preševskoj dolini, kojima je Kosovo primarno odredište“, napisao je Kamberi na svom Fejsbuk nalogu.

Pratite:

Na Kosovu je aktivno 20.000 slučajeva zaraženih korona virusom. Krajem decembra bilo je manje od deset pozitivnih slučajeva, dok je u subotu zabilježeno 3.206. zaraženih u jednom danu.

XS
SM
MD
LG