Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odlazak kosovskog tužioca zbog veterana OVK?


"Ukoliko jedan tužilac podigne optužnicu protiv nekoliko osoba, ona se treba dostaviti sudu u onoliko kopija koliko je optuženih i koliko ima advokata", napominje Aleksandar Ljumezi.

Kosovsku javnost uzburkala je ostavka tužioca Specijalnog tužilaštva Eljeza Bljakaja, koji je vodio istrage u vezi terorizma i manipulacija sa listama veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Bljakaj je takođe bio jedan od dvoje tužilaca koji su se bavili istragama ratnih zločina.

Glavni državni tužilac na Kosovu Aleksandar Ljumezi je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da je Bljakaj u svojoj ostavci naveo da je razlog njegovog odlaska to što je odlučio da karijeru nastavi kao advokat u jednoj organizaciji van ili unutar Kosova.

Ljumezi je takođe kazao da je Bljakaj pripremio "nacrt-optužnice" protiv nekoliko osoba u vezi manipulacija sa listama veterana, te da je ona predata Specijalnom tužilaštvu na sugestije.

Na osnovu informacija kojima raspolaže, u istražnoj fazi su osigurani dokazi koji ukazuju da je 19.000 ratnih veterana dobilo beneficije Komisije za ratne veterane i invalide na nezakonit način.

"Mi još uvek nemamo zvaničnu optužnicu. Ukoliko jedan tužilac podigne optužnicu protiv nekoliko osoba, ona se treba dostaviti sudu u onoliko kopija koliko je optuženih i koliko ima advokata. U ovom slučaju, imali smo samo jedan nacrt optužnice koju je tužilac pripremio i predao na razmatranje tužiocu Specijalnog tužilaštva, a koji je sigurno nakon razmatranja izneo svoje sugestije. Ja nemam informacije o tome kao ni šta se kasnije odlučilo sa tim nacrtom optužnice. Optužnica je podignuta onda kada se ona preda kompetentnom sudu, i u ovom slučaju optužnicu sudu treba da podnese tužilac ili neko ko je radio na konkretnom slučaju", kazao je Ljumezi.

Ljumezi nije mogao da potvrdi, kako su kosovski mediji pisali, da je Bljakaj imao pretnje od strane političara, zato što zvanična informacija o tome još uvek ne postoji.

"Koliko sam informisan, on nije nikada imao pretnje, već je bio zabrinut zbog jedne lekarske komisije koja je radila u sklopu Ministarstva rada, koja je vršila procene zdravstvenog stanja ratnih veterana. On je zatražio da policija pruži sigurnost tim lekarima u Komisiji za procenu zdravstvenog stanja ratnih veterana", kazao je Ljumezi.

Ljumezi je prethodno rekao da su članovi te komisije primali pretnje, te da je u vezi sa tim policija pokrenula istragu.

Betim Musljiu, direktor Kosovskog institute za pravosuđe, izjavio je da je atmosfera u tužilaštvu štetna za sve one tužioce koji imaju integritet i koji rate nezavisno i profesionalno.

"Činjenica je da je ovaj tužilac imao jedan od najvoluminoznijih predmeta i najveći slučaj od završetka rata, te to što njegova optužnica nije poslata sudu od Specijalnog tužilaštva, dokazuje da je bilo mnogih problema i da je bilo nemoguće za njega da nastavi svoj rad u tužilaštvu. Prema tome, pod takvim uslovima i standardima gde postoji politički uticaj, nemoguće je da tužioci rade svoj posao", kazao je Musljiu.

Američka vlada je podržala studije Eljeza Bljakaja u Americi.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi je kazao da je tužno kada se jedan od najboljih tužilaca mora da podnese ostavku zbog pretnji i nedostatka podrške.

"Naročito je razočaravajuće pošto je radio na slučaju masivnih penzionih prevara", napisao je Delavi na Tviteru.

Bljakaj je takođe dobijao preteće poruke na društvenim mrežama, ali je nakon prijave policiji kazao da se ne oseća ugroženim.

Policija je ipak povećala patroliranje u blizini njegovog radnog mesta.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG