Dostupni linkovi

Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo


Panorama Prištine (ilustrativna fotografija)
Panorama Prištine (ilustrativna fotografija)

Udruženje novinara Kosova je saopštilo je da su u Prištinu stigla još dva ukrajinska novinara, odakle će nastaviti da izveštavaju usled rata u njihovoj zemlji.

Novinari Serhij Ševčenko (Serhii Shevchenko) i Ljudmila Meh (Liudmyla Mekhi), su na Kosovo došli u okviru programa “Boravak novinara na Kosovu” (Journalist in Residence in Kosovo).


Prethodno je 17. aprila, u okviru istog programa, iz Ukrajinestigla i novinarka Ljudmila Makej (Lyudmila Makey).

Premier Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 22. maja na svom Twitter nalogu napisao da se Kosovo solidariše sa Ukrajinom, nad kojom je Rusija 24. februara započela invaziju.

"Kosovo je danas postalo dom za još dva ukrajinska novinara kroz program Boravak novinara na Kosovu, koji sponzoriše naša vlada. Dobro došli Ljudmila i Serhij ", napisao je Kurti.


Vlada Kosova je početkom marta usvojila predlog da 20 ukrajinskih novinara, izbeglih iz matične zemlje, dobije utočište na Kosovu.

Takođe je usvojena odluku da se izdvoji 150.000 evra za prihvat 20 ukrajinskih novinara. Ova suma bi trebala da bude opredeljena za pokrivanje troškova zakupa kancelarija, zdravstvenog osiguranja, mesečne plate i troškova prevoza ukrajinskih novinara za period od šest meseci.

Program za prihvat novinara iz Ukrajine realizuje Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata iz Ukrajine.

Selekciju novinara koji mogu da dođu na Kosovo vrši Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija, u saradnji sa Vladom Kosova.

XS
SM
MD
LG