Dostupni linkovi

Novinarka iz Ukrajine stigla na Kosovo


Ukrajinska novinarka Ljudmila Makej sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini, 17. april. 2022.
Ukrajinska novinarka Ljudmila Makej sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini, 17. april. 2022.

Novinarka iz Ukrajine Ljudmila Makej (Lyudmila Makey) je 17. aprila stigla na Kosovo u okviru programa “Boravak novinara na Kosovu” (Journalist in Residence in Kosovo).

Kako je saopšteno iz Udruženja novinara Kosova, Makej je bila prinuđena da napusti Ukrajinu zbog rata i do daljneg će boraviti na Kosovu, gde će joj biti obezbeđeni uslovi za rad.

Udruženje novinara Kosova podseća da su nedeljama unazad lokalne i međunarodne institucije radile na pripremama za prihvat novinara.

Vlada Kosova je početkom marta usvojila predlog da 20 ukrajinskih novinara, izbeglih iz matične zemlje, dobije utočište na Kosovu.

Po dolasku na aerodrom (u Prištini), Makej je rekla kako je danas opasno biti novinar u Ukrajini, te navela da su ruske snage do sada ubile 21 novinara.

„Svima se zahvaljujem što ste mi omogućili da dođem na Kosovo. Ovaj program mi omogućava da i dalje radim kao novinarka. Duboko sam dirnuta činjenicom da stranci žele da nam pomognu. Verujem da je naša saradnja i solidarnost drugih novinara važan korak ka miru“, rekla je Makej, a prenosi Udruženje novinara Kosova.

Novinarku Ljudmilu Makej je primio i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

“Ona je prva novinarka iz Ukrajine koja je stigla na Kosovo, nakon što je bila primorana da napusti Ukrajinu zbog ruske invazije”, napisao je Kurti na svom Facebok nalogu.

Napomenuo je da se Kosovo solidariše sa narodom Ukrajine i da podržava njihovu oslobodilačku borbu protiv ruske vojne agresije.

Kosovski premijer je podsetio da se Kosovo pridružilo zapadnim zemljama oko uvođenja sankcija Rusiji, te da ostaje posvećeno saradnji sa saveznicima, a kako bi se postigao mir, dugoročna stabilnost, regionalna i globalne bezbednost.

Vlada Kosova je usvojila odluku da se izdvoji 150.000 evra za prihvat 20 ukrajinskih novinara. Ova suma bi trebala da bude opredeljena za pokrivanje troškova zakupa kancelarija, zdravstvenog osiguranja, mesečne plate i troškova prevoza ukrajinskih novinara za period od šest meseci.

Program za prihvat novinara iz Ukrajine realizuje Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata iz Ukrajine.

Selekciju novinara koji mogu da dođu na Kosovo vrši Evropska federacija novinara i Evropski centar za slobodu štampe i medija, u saradnji sa Vladom Kosova.

XS
SM
MD
LG