Dostupni linkovi

Vlada Kosova zabranila ulazak Tomislavu Nikoliću


Vlada Kosova odbila je zahtev predsednika Srbije, Tomislava Nikolića i drugim visokim zvaničnicima Vlade Srbije da u petak posete opštinu Štrpce na Kosovu.

Do odbijanja je došlo zbog kašnjenja u traženju dozvole, kao što to predviđa sporazum o zvaničnim posetama.

“Vlada Kosova smatra da su ponašanja Srbije u poslednje vreme i jednostrane izjave u suprotnosti sa duhom međudržavne saradnje i dostignuća u dijalogu”, dodaje se u saopštenju.

Takva ponašanja su, ističe se, i u suprotnosti s interesima srpskih građana na Kosovu.

Bašmir Dzemaj, šef kabineta Ministra spoljnih poslova Kosova, potvrdio je prethodno za Radio Slobodna Evropa da je Vlada Kosova odbila zahtev predsednika Srbije Tomislava Nikolića da boravi na Kosovu.

Nikolić je trebalo da u petak u Štrpcu prisustvuje obeležavanju Badnjeg dana.

Vlasti u Prištini nisu danas dozvolile najbližim saradnicima Nikolića da uđu na Kosovo na prelazu Merdare, u cilju pravljenja bezbednosne procene i pripreme Nikolićevog dolaska.

Ranije danas, Nikolić je izjavio da će, "ako i kada pređe Merdare, na Kosovu i Metohiji biti bezbedan toliko koliko su bezbedni Srbi koji tamo žive. Dužan sam i hoću da sledim njihovu sudbinu. Ako bih kao predstavnik svih građana ignorisao tu obavezu Srbija bi nosila težak greh i teret za sva vremena", rekao je Nikolić za "Sputnjik".

On je dodao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Vlasti u Prištini su zabranile Nikoliću ulazak u trenutku kada je nekadašnji premijer Ramuš Haradinaj priveden u Francuskoj po međunarodnoj poternici Srbije po optužbi za ratne zločine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG