Dostupni linkovi

Kosovska komisija ističe da Srbija nije dostavila informacije o stradalima 1998-9


Završena pretraga lokaliteta rudnika Štavalj u opštini Sjenica zbog informacije o potencijalnom mestu masovne grobnice, 25. maj 2022.

Komisija Vlade Kosova za nestale saopštila je u sredu da, iako je od predstavnika srpskih institucija neprestano tražila da podele svaku informaciju iz njihove arhive, uključujući i za lokaciju kod Sjenice, ali “to se nije desilo”.

“Nepružanje dodatnih informacija koje je trazila kosovska komisija, osim što ukazuje na nesaradnju srpskih institucija, ukazuje i na nespremnost i nedostatak ozbiljnog angažovanja srpske strane u rasvetljavanju sudbine nasilno nestalih tokom rata na Kosovu 1998-1999”, navodi se u reakciji komisije.

Komisija je navela da u saradnji sa međunarodnim partnerima očekuje dostavljanje dodatnih satelitskih snimaka na duži vremenski period za ovu lokaciju.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je 25. maja da na lokaciji rudnik Štavalj, u opštini Sjenica, na jugozapadu Srbije, nisu pronađeni posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.

XS
SM
MD
LG