Dostupni linkovi

Odalović rekao da nisu pronađeni posmrtni ostaci na jugozapadu Srbije


Završena pretraga lokaliteta rudnika Štavalj u opštini Sjenica zbog informacije o potencijalnom mestu masovne grobnice, 25. maj 2022.
Završena pretraga lokaliteta rudnika Štavalj u opštini Sjenica zbog informacije o potencijalnom mestu masovne grobnice, 25. maj 2022.

Na lokaciji rudnik Štavalj, u opštini Sjenica, na jugozapadu Srbije, nisu pronađeni posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, izjavio je predsednik Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica 25. maja.

"Trinaest punih radnih dana preko 7.000 kubika rastresitog materijala je na ovim lokacijama ovde pretraženo i ono što definitivno danas možemo da saopštimo je da na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci", rekao je Odalović.

Pretraga terena počela je 10. maja, na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine u vezi sa navodima prištinske delegacije da su na navedenoj lokaciji pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.

Na lokaciji su tokom pretraživanja celog procesa bili prisutni predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Eulexa, prištinske i beogradske delegacije.

Komisija za nestala lica Vlade Srbije je ranije saopštila da je pretraga terena potrebna kako bi se precizno utvrdilo da li postoje na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.

Do sada je kroz mehanizam Radne grupe za nestala lica do sada rešeno 1.827 slučajeva, od kojih je 270 lica srpske i nealbanske nacionalnosti, a ostali su kosovski Albanci, rekao je Odalović za Radio Slobodna Evropa (RSE) 18. maja.

Delegacije Beograda i Prištine usvojile su 26. oktobra 2018. godine procedure o primopredaji posmrtnih ostataka stradalih, što bi prema očekivanjima trebalo da pomogne potragu za licima nestalim tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Pitanje nestalih osoba na Kosovu je tema i briselskih pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG