Dostupni linkovi

Osmani traži pomoć SAD za članstvo Kosova u NATO


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i šef NATO-a Jens Stoltenberg. Priština, 1. juli 2021.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i šef NATO-a Jens Stoltenberg. Priština, 1. juli 2021.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je u pismu upućenom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džou Bajdenu (Joe Biden), poručila da su evroatlantske integracije Kosova ključni nacionalni bezbednosni prioritet.

Pismo, u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid 17. marta, američkom predsedniku je poslato pre nedelju dana (10. mart).

„Evropa se suočava sa najmračnijim i najopasnijim vremenima od kraja Hladnog rata. Imajući u vidu da delimo zajednički cilj u zaštiti i unapređenju svetske bezbednosti, članstvo Kosova u NATO je neophodno. Argumenti protiv članstva Kosova u NATO zanemaruju potrebu za bezbednosti na Zapadnom Balkanu i ne služe interesima slobodnog demokratskog sveta, koji je okružen autoritarnim tendencijama i njihovom agresivnom politikom”, navodi se između ostalog.

Osmani je napomenula i da je Kosovo u više navrata dokazalo zašto zaslužuje da bude deo Severnoatlantske alijanse, te dodala da je Kosovo, od svih zemalja u svetu, najviše proamerički i NATO orjentisano.

Izrazila je uverenje da će SAD iskoristiti svoje liderstvo i uticaj kako bi podržale Kosovo ka članstvu u NATO, počevši od programa Partnerstvo za mir i punopravnog članstva u Jadranskoj povelji.

„Dok su sve oči uprte u razarajući rat u Ukrajini, ne smemo izgubiti iz vida krhku situaciju na Balkanu. Izloženi smo stalnim naporima Rusije da potkopa Kosovo i destabilizuje ceo Zapadni Balkan“, ocenila je Osmani.

Kosovo traži hitan prijem u NATO od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara. Početkom marta, Vlada Kosova je donela odluku da osnuje međuinstitucionalnu radnu grupu za učlanjenje Kosova u NATO.

Demokrata Riči Tores (Ritćie Torres), član Predstavničkog doma američkog Kongresa, zatražio je 6. marta od predsednika Bajdena da Kosovo postane članica NATO-a.

U pismu upućenom predsedniku Bajdenu i američkom državnom sekretaru Entoni Blinkenu (Antony Blinken), kongresmen Tores je rekao da bi, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Vašington trebao da pomogne Kosovu da se učlani u NATO.

NATO ugovor predviđa da članstvo može da dobije svaka evropska zemlja koja ispunjava neophodne standarde, ali odluka o proširenju mora biti doneta jednoglasno.

Četiri članice NATO-a još ne priznaju nezavisnost Kosova: Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

XS
SM
MD
LG